Actuele strafzaak

Verdachte ontkent productie van pepmiddelen voor jihadisten (Limburger.nl)

De 41-jarige Brunssummer Ralph P. is geen producent van captagonpillen, die uiteindelijk als pepmiddelen voor jihadisten in het Midden-Oosten worden gebruikt. Hij heeft slechts zijn loods aan een kennis ter beschikking gesteld voor de productie van de synthetische drugs. Dat stelde P. woensdag voor de rechtbank in Rotterdam, waar hij vijf jaar cel tegen zich hoorde eisen.

Drugsmilieu

Die straf is volgens het openbaar ministerie gerechtvaardigd omdat hij deel zou uitmaken van het drugsmilieu, dat zich met wapens en camera’s beschermt tegen indringers en vele duizenden euro’s drugsgeld witwast door grote aankopen contant te betalen.

De inval in P.’s boerderij aan de Titus Brandsmastraat aan de rand van Brunssum vorig jaar april was landelijk nieuws, omdat daarbij ruim drie kilo aan pillen met het captagonlogo werd gevonden. Het was de eerste keer dat het pepmiddel in Nederland werd aangetroffen. Het wordt onder meer gebruikt door jihadisten van IS, die daarmee angst, honger en vermoeidheid onderdrukken. Daarnaast zijn tientallen kilo’s amfetamine gevonden.

Arabische wereld

Een verband tussen de productie in Brunssum en het Midden-Oosten is volgens justitie nooit aangetoond. Ook zijn er geen pillen uit de loods vervoerd, omdat de tabletteermachine pas één dag in werking was. Mogelijk komt de link met de Arabische wereld alsnog op tafel als de twee voortvluchtige hoofdverdachten worden aangehouden. Hun dna is in P.’s loods gevonden, ze zijn twee bekenden van de politie.

Eén van hen was een kennis van Ralph P. Hij wilde diens loods voor de duur van één week huren voor 2500 euro. “Ik wist dat hij iets deed dat niet klopte, maar ik heb hem niet gevraagd waarvoor hij de loods nodig had. Naderhand wel. Toen vertelde hij dat hij er pillen wilde slaan”, verklaarde P.

Stofzuiger

P. ontkent dat hij bij de productie heeft meegeholpen, hij heeft alleen een stofzuiger, handschoenen, mondkapjes en een speciekuip voor de daders gekocht. Dat hij de ochtend voor de inval met mondkapje op en handschoenen aan heeft staan kijken in de loods, maakt van hem geen producent, stelt zijn advocaat Serge Weening.

“Hij heeft in korte tijd een paar domme fouten gemaakt”, zegt Weening. Daarmee bedoelt hij de hennepkwekerij die hij een ruimte verder had en de drie vuurwapens en munitie die hij in zijn woning had. Twee wapens waren onbedoelde erfstukken van zijn vader, het derde was een betaling van iemand die schulden bij P. had.

Harde werker

Want de Brunssummer, die al sinds april vastzit, is een harde werker die geld verdient met klussen als bomen kappen, hout klieven en auto’s opknappen en verkopen. Zo komt hij aan grote sommen cash geld. Weening vindt anderhalf jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk, gepast vanwege het wapenbezit, de loodsverhuur en de hennepkwekerij.

Zijn ex-vriendin zou volgens haar advocate Francoise Landerloo moeten worden vrijgesproken. Haar is ook structureel witwassen en verboden wapenbezit ten laste gelegd, waarvoor ze volgens justitie anderhalf jaar cel zou moeten krijgen. Maar Landerloo stelt dat zij niet van de wapens kon weten en dat zij haar inkomsten eerlijk verkreeg met yogalessen, alimentatie en schenkingen uit de familie.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.