Actuele strafzaak

Twaalf jaar cel voor doden Jacky Koker in flat (Limburger.nl)

De 23-jarige Moussa O. moet twaalf jaar de cel in voor het doden van Maastrichtenaar Jacky Koker in diens flat op 28 mei vorig jaar. Dat is het vonnis van de rechtbank Maastricht tegen de in Athene geboren ijzervlechter. Justitie had twee weken geleden zestien jaar cel geëist.

O. heeft tijdens het onderzoek bekend dat hij Koker met messteken om het leven heeft gebracht, maar pas nadat de politie in zijn cel een brief had ontdekt waarin hij dat met zo veel woorden aan zijn vriendin uitlegde.

Noodweer

Tijdens het proces beriep O. zich op noodweer. Hij zou uit Kokers flat aan het Koningsplein hebben willen vluchten na een uit de hand gelopen cocaïnedeal. Het was een ‘hij-of-ik’-situatie, schetste hij op de zitting twee weken geleden. Koker zou hem met een mes hebben belaagd, waarop O. Koker het mes ontfutselde en enkele dodelijke steken toebracht.

,,Waarom bent u niet weggelopen toen u het mes had?”, wilde de rechtbank toen weten. Volgens zijn advocaat Sjanneke de Crom wist O. uit paniek niet wat hij deed. ,,Het ging heel snel. Hij wist bovendien dat er nog een ander mes in de kamer lag.”

Vluchten

De rechtbank gaat niet mee in het noodweer-verhaal, omdat O. zijn slachtoffer vier keer heeft gestoken in zijn en flank en rug en ook midden op de rug, ,,op het plekje waar je niet bij kunt als je jeuk hebt”, aldus officier van justitie David van Kuppeveld op de zitting. ,,Het is niet duidelijk hoe O. aan het mes is gekomen, maar toen hij het mes had was de dreiging voor hem beëindigd. Hij had een confrontatie met Koker kunnen voorkomen, kunnen dreigen en vluchten”, staat in het vonnis.

Extra tragisch aan de dood van Jacky Koker is dat de Maastrichtse verslaafde en dealer vier dagen later kon gaan afkicken. Er was eindelijk een plaats vrijgekomen in een afkickkliniek. Dat kwam naar voren uit een brief die Kokers 84-jarige vader tijdens de zitting liet voorlezen. Een dag nadat de vader het bericht over zijn zoon kreeg, overleed zijn vrouw in het ziekenhuis. ,,De straf kan niet opwegen tegen het verdriet van de nabestaanden”, aldus de rechtbank. Door het familieleed valt de straf wel hoger uit dan de normale acht à tien jaar die voor soortgelijke gevallen van doodslag staan. In O.’s nadeel speelt ook dat hij zijn vriendin A. medeverantwoordelijk heeft gemaakt door tegen haar te zeggen: ,, Ik heb dit voor jou gedaan.” Ook het feit dat hij heeft geprobeerd de schuld in de schoenen van Maastrichtenaar H. te schuiven heeft strafverzwarend gewerkt.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.