De rechtbank in Rotterdam heeft donderdagmiddag zes mannen uit Arnhem en de regio Rotterdam tot straffen tot 17 jaar cel veroordeeld. De groep jihadisten bereidde volgens de rechtbank een grote aanslag voor op een festival in Nederland.
De groep werd in september 2018 opgepakt kort nadat vier van hen met bomvesten en kalasjnikovs aan het oefenen waren in een vakantiehuisje in Weert. De wapens waren echter onklaar gemaakt, de leveranciers waren undercoveragenten van de politie.
Hoofdverdachte Hardi N. (36) uit Arnhem kreeg 17 jaar cel. Hij was degene die contact had met de undercoveragenten en die de groep jihadisten vanuit zijn vriendenkring bij elkaar bracht. De hoogste straf ging naar Wail el A., (13 jaar cel) hij probeerde bij zijn aanhouding ook nog op de politie te schieten. Beide mannen zijn ook al eerder veroordeeld vanwege een poging uit te reizen naar het strijdgebied in Syrië.
Vier andere leden van de groep kregen ook tot 13 jaar cel.
De zes mannen, in leeftijden variërend van 22 tot en met 36 jaar, groeiden op in Arnhem, twee van hen waren niet lang voor hun arrestatie naar de regio Rotterdam verhuisd. Het Openbaar Ministerie stelde bij de aanhouding van hen, op 27 september 2018, ‘een grote aanslag in Nederland te hebben voorkomen’. ,,Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikov (AK47’s) een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen’’, aldus justitie.
Gay Pride
Tijdens de zittingsdagen van het proces bleek dat de Gay Pride in Amsterdam werd overwogen als doelwit. De groep kon echter niet op tijd aan wapens komen. Daarna werd er nog geen keuze gemaakt voor een plek of tijdstip voor de aanval.
Volgens het OM ging het om ‘een aanslag zoals Nederland die nog nooit heeft gezien, geïnspireerd op wat er is gebeurd in Parijs’, stelde officier van justitie Ferry van Veghel eerder tijdens het proces. ,,Hoe was Nederland geraakt als dit niet was voorkomen? Ons land is nooit eerder zo dicht bij zo’n grote aanslag geweest.” Het OM eiste deze zomer lange celstraffen.
De advocaat van hoofdverdachte Hardi N., Serge Weening, stelde tijdens het proces dat zijn cliënt is uitgelokt. Niet door de undercoveragenten van de politie, maar wel door een daaraan voorafgaande undercoveroperatie van inlichtingendienst AIVD. Die geheim agenten zouden Hardi N. hebben gestuurd en aangemoedigd om plannen voor een aanslag op te zetten. De rechtbank ging daar vandaag niet in mee. Het zal tijdens het onvermijdelijke hoger beroep wel wederom aan de orde komen.