Ruim een jaar nadat hij drie mensen om het leven bracht, staat Thijs H. maandag voor de rechtbank die moet beslissen over een straf voor de 28-jarige Brunssumer.
Daarmee wordt de zitting onderbroken. Om 10:00 uur gaat het OM verder met de ondervraging, en het horen van de getuige-deskundigen. Daarna komt het spreekrecht van de nabestaanden en hun vorderingen aan bod.
Ramadan-conference – 16:45
De reden dat Thijs H. na zijn arrestatie weer ging eten was geen dreiging met dwangvoeding, maar een conference over het eind van de Ramadan die hij op televisie zag. Dat was voor H. een teken dat hij weer mocht eten.
Geen idee mevrouw – 16:37
Thijs H. lijkt wat ongeduldig te worden. Hij krijgt een spervuur van vragen van het OM, maar weet meestal geen antwoord op de gedetailleerde vragen. “Geen idee mevrouw” klikt het lichtelijk geïrriteerd. De reden dat het OM zulke vragen stelt is omdat het allemaal soms ‘nogal berekenend overkomt’.
Steken in het hoofd – 16:30
Ook wil het OM weten waarom H. zo vaak in stak op zijn slachtoffers. “Ik ging door tot ze dood waren.” Thijs kan zich niet meer herinneren waarom hij de slachtoffers in het hoofd had gestoken. “Waarom zou je iemand in het hoofd steken?”vraagt de OvJ. “Ik weet het niet” zegt Thijs. Het OM vindt het raar dat Thijs sommige dingen heel bewust plant (op de Brunssummerheide, niet de eigen hond meenemen) en andere dingen in een waas zegt te hebben gedaan.
Herinneringen – 16:27
Het OM vraagt verder naar details over de moorden op de Brunssummerheide. Getuigen die zeggen H. op een specifiek tijdstip gezien zeggen te hebben, sporen op en rond het lichaam van het mannelijk slachtoffer die andere details vertellen dan in de verklaring van H. “Ik heb verklaard wat ik me een paar maanden later kon herinneren.”
Drie moorden, opdracht voor twee – 16:15
De opdracht was steeds dat Thijs twee mensen moest vermoorden. Toch werden het er drie. Waarom, vraagt het OM. Dat kwam omdat het opnieuw moest van de codetaal, zegt Thijs. Het derde slachtoffer, mijnheer Verhees die zich ook verzette, was dus geen getuige die ook maar werd omgebracht. Dat houdt het OM Thijs nu voor.
Groet voor de moord – 16:13
Allebei de slachtoffers op de Brunssummerheide werden aangevallen nadat ze Thijs voorbij waren gelopen. Allebei de slachtoffers groetten Thijs voordat hij toesloeg.
Te veel gruwelijkheid – 16:08
Na de eerste moord kon Thijs H. ondanks de opdracht zich niet tot een tweede moord brengen. “Er was te veel gruwelijkheid. Ik kon het gewoon niet”, legt hij het OM uit waarom hij de opdracht toch niet volbracht.
Niet logisch – 16:06
“Ik probeer logica te vinden in een moment waarop mijn gedachten totaal niet logisch waren” legt de verdachte uit wat er door hem heen ging toen hij eerst de pink van het eerste slachtoffer sneed als bewijs, om die daarna weer weg te gooien. “Ik was niet logisch. Het was niet logisch.”
Niet meer in de waan – 16:03
Thijs verzette zich eigenlijk niet tegen de opdrachten om mensen te vermoorden, antwoordt hij op vragen van justitie. “Ik denk dat het zinloos was. Maar ik verzette me toen ik in Den Haag geen tweede persoon vermoordde.” Het OM wil dat Thijs H. specifieker is: “Ik weet het niet meer, ik zit nu niet meer in die waan. Het spijt me.”
Vragen OM – 15:59
De officier van justitie stelt gedetailleerde vragen over berichtjes die Thijs verstuurde of opdrachten die hij kreeg. Daar heeft hij geen antwoord op, “omdat ik het echt niet meer weet.”
Geen stemmen maar codetaal – 15:53
Het OM vraagt waarom Thijs er zo op hamert dat hij nooit stemmen heeft gehoord. “Mensen zeggen dat altijd, maar dat is niet zo. Ik heb geen stemmen in mijn hoofd, ik kreeg signalen. Codetaal” Toch zei Thijs dat hij heeft gehoord dat de vriend van zijn zus hem wilde vermoorden. “Dat is iets anders dan stemmen horen.” Alle andere bedreigingen waren in codetaal, en waren ook niet altijd te begrijpen. “In mijn hoofd probeerde ik die te ontcijferen.”
Dosis nu – 15:51
Het Openbaar Ministerie wil eerst weten hoe het zit met de medicatie die Thijs nu slikt. De doses van zijn antipsychotica en slaapmiddelen zijn op zijn verzoek verhoogd. “Het is nu heel stressvol voor mij, en omdat ik wil voorkomen dat ik terugval heb ik gevraagd de dosis te verhogen.”
Het OM komt om 15:45 uur aan bod om vragen te stellen, dus er volgt eerst een schorsing. De zitting duurt vandaag tot 17:00 uur, kondigt de voorzitter van de rechtbank vast aan.
Truffels voor plezier – 15:29
De derde rechter wil weten waarom H. kort voor de moorden, toen hij al ver heen was, toch nog truffels gebruikte terwijl hij wist welk effect dat op hem kon hebben. “Ik nam die toen voor mijn plezier. Het maakte ook niet meer uit, mijn problemen waren naar mijn idee al zo groot. Mijn geestesgesteldheid was wel het minste waar ik mee zat.”
Waarheidsgetrouw of zwijgen – 15:25
Thijs H. kan zich niet meer herinneren wat er door hem heen ging toen hij de nieuwsberichten over zijn daden las. De rechter vindt dat lastig, omdat hij vaker heeft gezegd ergens geen herinneringen te hebben, waar hij later op terugkwam. “Als ik nu zeg dat ik het niet meer weet, is dat omdat ik er oprecht niet waarheidsgetrouw op kan antwoorden.”
Hulpvraag – 15:22
Zij vraagt ook of Thijs H. geholpen wilde worden met zijn Codetaal en Systeem. “Dat wilde ik zeker, maar ik dacht dat het echt was.” De rechter merkt op dat H. wel hulp zocht voor andere psychische problemen.
Trots en teleurstelling – 15:17
Een tweede rechter vraagt nu uitgebreid naar de jonge jaren van Thijs H. en de band die hij had met zijn ouders. Vooral over de angst van Thijs dat hij zijn ouders teleurstelde, en hoe graag hij wilde dat zijn ouders trots op hem zijn.
Van psychose naar normaal – 15:10
“Mijn overgang van de psychose naar de realiteit ging langzaam. Eerst realiseerde ik me dat ik zelf knettergek was geworden, daarna dat kentekens niet met mij communiceerden. Dat de codetaal niet echt was, dat Het Systeem niet echt is. Alleen de delicten die ik heb gepleegd waren echt. Dat heeft dik 2,5 maand geduurd”
‘Wat ik deed was veel erger’ – 15:06
Thijs stort in na een tv-programma over een moord, dat hij ziet in het PBC. Dat maakt indruk: ‘Wat ik gedaan heb is nog veel erger.’ Hij biecht op dat hij zich nog precies herinnert hoe en waarom hij de moorden heeft gepleegd. Hij doet zijn verhaal aan zijn verzorger bij het PBC, maar volgens die verzorger was H. apathisch en onbewogen tijdens zijn verhaal. Thijs H. noemt die beschrijving wel raar, omdat hij juist heel erg emotioneel was toen hij terug ging naar zijn kamer.
Zeker nog psychotisch – 15:02
Na twee weken aansterken Den Haag gaat hij terug naar Vught, waar hij langzaam opkrabbelt. Hij zegt geen psychoses meer te hebben. Maar dat klopte niet, zegt hij nu: “Als ik er nu op terugkijk was ik op dat moment zeker nog psychotisch”
Medicijnen uitspugen – 15:00
Thijs H. gaat zo sterk achteruit dat hij naar het justitieel medisch centrum in Den Haag wordt gebracht. Daar krijgt hij medicijnen – net als bij het PBC in Vught, maar die spuugde hij uit. In het JMC begint hij ook weer te eten, nadat hem wordt gezegd dat hij anders dwangvoeding krijgt.
Nieuwe opdrachten – 14:58
Op beelden uit de cel blijkt onder meer dat Thijs ’s nachts urenlang rechtop in zijn cel staat. Ook eet hij niet, drinkt hij niet, wast hij zich niet, poetst hij zijn tanden niet. “Dat waren de opdrachten die ik kreeg. Ik dacht dat de buren in de cel naast me mijn gedachten konden lezen, en door tikken op de muur communiceerden.
Signalen voor psychose – 14:55
De psycholoog concludeert wel dat er in ieder geval problemen zijn in de relatie van Thijs met zijn moeder, en met zijn ex-vriendin. Thijs blijft zwijgen over de psychose, al ziet de psycholoog wel duidelijke signalen. “Door bovengemiddeld intelligent functioneren weet hij zijn psychose te verbloemen”, staat er in een verslag van het Pieter Baan Centrum waar H. vast zit. Maar hij is er bijvoorbeeld van overtuigd dat een radio met hem communiceert, terwijl die radio helemaal niet aan staat.
Opgepakt – 14:52
Na een zoektocht en een landelijke oproep van de politie en via Opsporing Verzocht werd Thijs die avond aangehouden. Maar bij de eerste verhoren blijft hij zwijgen. Het Systeem is Thijs nog steeds de baas, zelfs als hij later kort wordt bezocht door een psychiater. Die ziet vooralsnog geen stoornissen, maar kan ook niks uitsluiten.
Terug en opnieuw ontsnapt – 14:48
Na de ontsnapping belt Thijs zijn ouders, die hem aan de praat houden en ondertussen gaan zoeken. Zij vinden hem, en brengen Thijs terug naar Vijverdal, de kliniek van Mondriaan in Maastricht. Met medicatie gaat Thijs weer slapen, maar opnieuw ontsnapt hij. Deze keer doet hij dat door het brandalarm af te laten gaan waardoor de deuren open gaan.
Ontsnapping – 14:46
Die avond ontsnapt H. uit de kliniek, door op de luchtplaats stoelen op elkaar te stapelen en er zo uit te klimmen. “Ik kreeg signalen dat ik daar vermoord zou worden”, legt Thijs H. uit. “Dat verlangen naar de dood, wat u had na de eerste moord, was dus weg?” vraagt de rechter. “Ja.”
Drugs en medicijnen – 14:45
In de kliniek gaat het weer vooral over de studieproblemen, moeilijkheden met zijn ouders, adhd en drugsgebruik. De rechter hamert door over het drugs- en medicijngebruik van Thijs H. Hij kan niet alle sporen van middelen die bij hem zijn gevonden verklaren.
Opname – 14:41
Besloten wordt om Thijs op te nemen op de open afdeling van Mondriaan in Maastricht. Terwijl dat wordt geregeld, leest de psycholoog over de steekpartij op de Brunssummerheide. Zij schenden het ambtsgeheim niet, maar besluiten wel dat H. in besloten opname High Intensive Care gaat. Op zijn telefoon leest Thijs ondertussen de berichten over de dubbele moord in Heerlen.
Mes en onderbroek – 14:38
Thijs zegt thuis dat hij in bad gaat, maar terwijl zij aan de telefoon hangt, staat Thijs ineens in onderbroek en met een mes voor haar. Thijs’ vader pakt het mes af. Na het telefoongesprek gaan Thijs en zijn ouders meteen naar zijn hulpverleners. Maar ondanks dat de opdracht volbracht is, blijft Thijs zwijgen over wat er is gebeurd en wat hem bezielt.
Juichende kentekens – 14:36
Nadat hij zijn ‘opdracht’ heeft volbracht is Thijs heel erg van streek. “Ik heb een poos over de heide gezwalkt om mijn hoofd weer op orde te krijgen. Maar er was ook opluchting, dat de klus geklaard was. “En ik dacht dat de kentekens mij toejuichten.” Daarna loopt Thijs naar huis, tot schrik van zijn ouders. Zijn moeder belt de kliniek.
Hondenriem – 14:34
Thijs twijfelde niet dat er nog iemand vermoord moest worden. Anders zou er na oom Ab opnieuw iemand van zijn eigen familie vermoord worden. Thijs liep zijn derde slachtoffer voorbij, en stak van achter op hem in. De man sloeg op Thijs in met zijn hondenriem. Thijs bleef steken tot de man dood was. “Tot hij bewegingsloos was.”
Huilen van binnen – 14:33
Het eerste mogelijke slachtoffer op de Brunssummerheide was mogelijk ’te jong’, verklaarde H. bij de politie. “Ik kon het gewoon niet”, zegt hij nu. Bij de tweede voorbijganger kon hij dat wel. “Ik wou dat ik het nooit gedaan had”, zegt hij nu, duidelijk emotioneel. ‘Ik was aan het huilen van binnen, ik vond het verschrikkelijk’ verklaarde Thijs eerder. Na deze moord kroop hij de bomen in, om op adem te komen. “Toen ging ik op zoek naar mijn tweede slachtoffer. Deze keer moet het.”
Thijs H: “Het spijt me heel erg, maar ik kan dit even niet meer.” De rechter schorst de zitting.
Durft niet – 14:11
Op de heide zouden niet te veel en niet te weinig mensen zijn. Ook nu zette H. zijn telefoon uit. “Het leek eerst of ik een soort speurtocht liep, tot op ik op een open vlakte kwam en moed verzamelde om een slachtoffer te vinden. Bij een eerste voorbijganger durfde ik nog niet. Bij een tweede wel.”
Brumssummerheide geschikte plek – 14:10
Die dag is er verder weinig aan de hand, tot Thijs ’s avonds in een televisie-uitzending in codetaal het bericht krijgt dat zijn moeder gedood wordt als Thijs geen twee mensen om het leven brengt. Hij slaapt die nacht wel. ‘Ergens die ochtend wist ik dat ik het ging doen’, verklaarde Thijs H. later bij de politie. Hij liet de hond uit, pakte een mes en liep naar de Brunssummerheide om twee mensen te vermoorden. “Dat was de enige geschikte plek die ik kon verzinnen om het te doen.”
Gesprek psycholoog – 14:06
Maandag is er opnieuw een gesprek bij de psycholoog, en wordt het weekend nog even doorgenomen. Het gaat weer vooral over de adhd-medicatie, de voortgang van de studie en dingen als de huilbuien van Thijs. Die is onrustig en breedsprakig, en ontwijkt soms antwoorden. De behandeling wordt niet aangepast, is de conclusie.
Vingertopje – 14:02
Volgens zijn ouders loopt Thijs ook rond met ‘een vingertopje’ als een soort grap na een snijwond bij het koken. Thijs kan zich daar nu niks van herinneren, maar bezweert dat het niet de pink van zijn slachtoffer is. Na een kort bezoek aan de behandelaar bij de 24-uursdienst gaat Thijs weer terug naar het ouderlijk huis.
Moeder bang – 14:00
Na een slechte nacht neemt Thijs de trein naar Sittard, waar zijn moeder hem van het station haalt. Hij was erg in de war, verklaarde zijn moeder over die rit. Hij siste naar zijn moeder en trok een demonisch gezicht. Zij werd erg bang van haar zoon en stelt voor dat Thijs wordt opgenomen.
Risotto met pompoen – 13:58
Na de moord ging het heel slecht met Thijs H. “Ik voelde me beroerd, Ik had hartkloppingen. Vergelijkbaar met hoe ik me nu voel”, houdt hij de rechter voor. “Er was ook geen voldoening, want ik had de opdracht niet goed volbracht.” Hij vernielt de badkamerdeur in zijn appartement. Toch doet H. nog boodschappen, kookt hij risotto met pompoenstukjes en stuurt hij zijn moeder een bericht. Een verdien die kwam eten verklaarde dat het die avond heel slecht ging met Thijs. Als zij naar huis is, leest Thijs op nu.nl over de moord in de Scheveningse bosjes. Zijn moeder appt hij nog dat hij ‘gezellig heeft bijgepraat
Nummer een – 13:55
Na de moord zei Thijs tegen de lucht ‘Dat was nummer één, laat mij nummer twee zijn’, verklaarde hij bij de politie. Maar zelfmoord kon niet, want ‘ik moest het laten gebeuren.’
Tekening – 13:54
De rechter vraagt of Thijs niet bewust een Japans slachtoffer uitzocht, omdat hij veel eerder een vriendin appte dat die ‘zulke intense ogen’ hebben. “Dat is volstrekt toeval”, zegt Thijs. Ook een jaren oude tekening die volgens de rechter overeenkomt met die eerste moord, heeft volgens Thijs daar niks mee te maken. “Ik tekende heel veel dingen. Vooral dieren, ik heb één keer een gewelddadige tekening gemaakt. Het is gewoon een thema, geen tekening met het idee dat ik ooit iemand zou gaan vermoorden. Die tekening komt uit de tijd dat ik nog in Leiden woonde.”
Pink weggegooid – 13:51
In zijn studentenkamer pakte Thijs een mes, en ging naar het Scheveningse Bos. Daar zag hij een vrouw lopen, en stak op haar in. “Waarom sneed u haar pink af?”- “:Omdat ik bewijs nodig had.” Toch gooit Thijs die pink alweer snel weg. “Omdat ik er niet tegen kon dat ik die vinger in mijn jaszak had.”
Telefoon uitgezet – 13:50
“Ik ga er een vermoorden en ik wordt zelf vermoord”, zegt Thijs nu over zijn gedachten. Op zaterdag 4 mei gaat hij per trein terug naar Den Haag, voor een afspraak. Hij appt zijn moeder nog dat hij is aangekomen, daarna zet hij zijn telefoon 4 uur uit. “Of ik heb hem achtergelaten. Omdat er een gps in zit, en ik niet getraceerd wil worden.”
Signalen voor moord – 13:47
De rechter neemt nu heel gedetailleerd de dagen voor de moorden door, inclusief alle ongemakkelijke familiemomenten. Bij de politie vertelde H. dat hij steeds meer signalen kreeg. Die vertelden hem dat hij twee mensen moest vermoorden, anders zou de familie van H. iets overkomen. “In kentekenplaten, tijden van de klok. In mijn hoofd ontstond dan het beeld dat ik daar iets mee moest doen. Op 3 mei, de dag voor de eerste moord, is dat voor Thijs volslagen helder.
Val in restaurant – 13:42
Als Thijs ’s avonds met zijn ouders gaat eten in een restaurant, valt hij. “Ik kreeg een opdracht in codetaal om iets te doen, dus toen ben ik maar gevallen.” Thijs raakt daarbij gewond aan zijn arm. Maar bij een bezoek aan een psycholoog een dag later, houdt hij zich weer op de vlakte over de problemen waar hij mee zit. Wel barst hij uit in huilen, en zegt hij dat hij ‘niet de zoon kan zijn die hij voor zijn moeder wil zijn.’
Pauze
Thijs H. vraagt of er een pauze ingelast kan worden. “Ik merk dat ik niet meer in staat ben om u te kunnen volgen”, zegt de verdachte. Om 13:30 wordt de zaak vervolgd.
Zwijgende rit naar Brunssum – 12:50
De vader van Thijs haalt hem een dag na de uitvaart toch weer op. In de rit naar huis zwijgt Thijs. De spoedhulp van Mondriaan wordt ook ingeschakeld. Het is donderdag 2 mei. ’s Middags is er een gesprek met de psycholoog van Mondriaan, maar opnieuw houdt Thijs zich op de vlakte.
Beangstigend – 12:48
Die begrafenis was echt de omslag voor Thijs. “Ik zag berichten in kentekens, in de wijzers op de klok. Ik dacht dat nieuwsberichten over mij gingen.” Beangstigend, zegt de rechter. “Dat was het ook.” Maar opnieuw klopt Thijs nergens aan voor hulp.
Uitvaart in codetaal – 12:47
Bij de uitvaart denkt Thijs dat de spreekster ook in codetaal spreekt, en dat ze Thijs in codetaal belachelijk maakte. Ook denkt Thijs dat zijn familie boos op hem is, en hem dat in codetaal vertelt. Daarom wil hij na de uitvaart terug naar Den Haag.
Overlijden oom – 12:46
In april overlijdt ook oom Ab van Thijs, een broer van zijn moeder. Daarmee had Thijs altijd een goede band, en Thijs heeft veel verdriet. Maar bij zijn behandelaars gaat het daar helemaal niet over. Wel over spanningen, de band met zijn ex-vriendin en het meer gaan roken. “Ik zie nergens een diepe droefheid”, houdt de rechter Thijs voor. Op 30 april is de uitvaart. Thijs is erg aangedaan, maar wil ’s avonds terug naar Den Haag.
Hol van de leeuw -12:44
De rechtbank vraagt hem waarom hij dan terug naar Den Haag ging, naar het hol van de leeuw. “Ik weet het niet, ik zag Limburg ook niet meer als optie.” Ook de ouders van Thijs maakten zich zorgen; zij vonden dat hij heel afwezig werd van de medicijnen. Maar bij de hulpverleners hield Thijs de schijn op.
Weer naar Den Haag – 12:40
In april verhuist Thijs weer naar Den Haag. Met medicatie en psycho-educatie moet het hem wel weer lukken, houdt hij iedereen voor. Ook bij therapiesessies houdt hij zich groot, maar leefde hij nog altijd in de waan van Het Systeem. Bang dat mensen hem zouden vermoorden.
Medicijnen – 12:39
Ondanks uitgebreid gegoogel naar de kwalijke bijwerkingen van dexamfetamine en het blowen om sommige bijwerkingen tegen te gaan, is Thijs bij een evaluatie positief over de nieuwe medicatie. “Bent u nieuwsgierig naar de effecten?”, vraagt de rechter. “U heeft een interesse in drugs!” Thijs ontkent dat hij gebruikte uit nieuwsgierigheid.
Truffels met adhd-medicijn – 12:35
Bij Mondriaan vertelt H. verder dat hij gestopt is met cannabis en zijn psychosemedicijn. Wel krijgt hij voortaan dextro-amfetamine voor zijn adhd. Kort voor hij hiermee begint, in april 2019, neemt hij nog eens een bakje truffels. En ook begint hij weer met blowen, om zijn eetlust terug te krijgen die hij door de dexamfetamine geen honger meer heeft. En alweer vraagt hij geen hulp: “Ik had wel grotere problemen dan mijn mentale gesteldheid.”
Om de tuin – 12:32
De rechtbank vraagt of hij zich niet heeft ingelezen om de interviewer bewust om de tuin te leiden, om mooi weer te spelen. “Nee. Ik heb dingen verzwegen die ik niet kon zeggen”
Zoekgeschiedenis – 12:31
In deze periode zoekt H. op zijn computer ook naar manieren om psychopaten te herkennen, en manieren om zulke stoornissen te verhullen. Voor het OM is de zoekgeschiedenis reden om H. toch gedeeltelijk verantwoordelijk te houden voor zijn daden. “U heeft zich ingelezen”, zegt de rechter. “Ik dacht dat dit noodzakelijke infomatie is om te overleven”, zegt Thijs.
Hints – 12:29
In die intakegesprekken geeft Thijs H. wel kleine, subtiele hints over ‘Het Systeem’ dat volgens hem over de wereld heerst. Die hints worden niet opgepikt. Thijs krijgt een behandeling voor onder meer adhd en autisme, maar niet voor zijn psychotische wereldbeeld. Thijs H. heeft mooi weer gespeeld, omdat hij daar niet over durfde te praten.
Niet pluis – 12:25
Een arts krijgt een niet-pluis-gevoel bij Thijs. Die vertelt te rustig over de heftige gebeurtenissen. Ook nu blijft H. zijn èchte waarheid. over het systeem, weer verzwijgen. Uiteindelijk komt er een intakegesprek in januari 2019, twee maanden na de zelfmoordpoging. In februari en maart komen meer gesprekken, over een mogelijke autismestoornis en het adhd van Thijs H.
Terug naar Limburg – 12:22
Na de zelfmoordpoging wordt gekeken of Thijs naar de PAAZ-afdeling van het ziekenhuis in Maastricht of Zuyderland kan. Het MUMC heeft geen plek, Zuyderland heeft een wachtlijst van weken. Bij Mondriaan is mogelijk wel plek, maar daar moet nog van alles geregeld worden.
Zwijgen – 12:18
Over zijn zelfmoordpoging kan H. ook in het ziekenhuis niet praten. Hij houdt het op somberheid en loomheid. Zijn eigen waarheid, over Het Systeem en de Codetaaal, verzwijgt hij. Waarom hij in het ziekenhuis zei wat hij zei, weet hij nu niet goed meer.
Gaat maar niet dood – 12:15
Ondanks zijn heftige zelfmoordpoging ‘gaat H. maar niet dood. 11 uur nadat hij zichzelf heeft toegetakeld, belt hij 112. Ondertussen gebruikt hij ook wiet. Tussen alle angsten door blijft H. drugs gebruiken. “Ik had veel grotere problemen dan mijn verslaving. Het systeem, de codetaal. Dat was veel erger. H. wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Bevestiging – 12:12
Op internet gaat H. steeds meer lezen over manipulatie en metaforen, waar hij bevestiging vindt in zijn wereldbeeld dat de wereld word bevolkt door psychopaten en dat er iets heel ergs te gebeuren staat. Hij dacht dat de wereld een metafoor was.
Suicidepoging – 12:09
Bij het intakegesprek bij de kliniek zegt H. geen zelfmoordneigingen te hebben. De dag erna doet hij een poging. Hij snijdt zijn polsen, enkels en hals open. “Ik was bang dat vrienden me wilden ontvoeren. Ik was zo bang dat de dood het betere alternatief was.” Die gedachte had H. al langer, maar die verzwijgt hij bij de kliniek. “Het was iets waarover ik niet kon, niet mocht praten.” Ook bij anderen durfde H. niet over ‘zijn waarheid’ te praten.
Gestopt met medicijn – 12:05
Zonder dat hij de artsen ervan op de hoogte stelt, stopt Thijs ook met het psychosemedicijn omdat hij er suf van wordt. Wel haalt iemand de pillen op bij de apotheek, maar hij slikt ze niet meer. “Ik weet echt niet meer wat het verhaal daarvan is”, zegt Thijs. “Ik heb geen voorraad liggen.”
Op de vlakte – 12:03
H. houdt zich bij de behandelaar in Den Haag op de vlakte. De psychose noemt hij een ‘zenuwinzinking.’ Dat doet hij omdat hij de reden van de psychose, die niet-bestaande aanval met een mes door zijn schoonbroer, door ‘het systeem’ ook niet mocht bespreken.
Doorverwijzing – 11:57
Thijs krijgt een verwijzing naar een psychiatrisch behandelaar in Den Haag. Daar meldt hij zich aan met ‘concentratieproblemen’ en een ‘zenuwinzinking waardoor hij angstig en achterdochtig werd.’ Thijs meldt het blowen, maar verzwijgt de andere drugs die hij gebruikt. “Uit schaamte, denk ik.”
Advies psychiater – 11:55
De psychiater concludeert dat de stress en het drugsgebruik, met mogelijk een achterliggende autismestoornis, achter de psychose zitten. Hij stelt voor medicijnen te blijven gebruiken en dat H. meteen stopt met blowen. Het autisme heeft verder onderzoek nodig zegt hij, daarna kan Thijs behandeld worden.
Paddo’s pinnen – 11:53
Uit pingegevens blijkt dat H. kort voor die psychose ook iets heeft gekocht bij een smartshop in Den Haag. Hij kan zich niet herinneren wat dat was. “Paddo’s?” vraagt de rechter. “Ik weet het niet.”
Huisarts en psychiater – 11:49
Na het nachtelijk incident stappen Thijs en zijn familie naar de huisarts. Eerst naar de huisartsenpost, daar krijgt hij medicijnen. Een dag later naar de huisarts, die hem doorverwijst naar een psychiater. Bij die laatste vertelt H. dat hij geen angst of achterdocht meer heeft, al denkt Thijs wel nog dat de wereld wordt bevolkt door psychopaten. “Ik durfde dat niet te zeggen. Ik was veel te bang wat er zou gebeuren als ik de waarheid zou vertellen: moord, marteling, dat soort dingen.”
Psychose – 11:47
Bij de politie noemt hij die paniek later een psychose door drank en drugs, een week later ontkent hij dat het een psychose was. Maar: “Wat die nacht gebeurde was geen op zichzelf staande psychose”, realiseerde H. zich later.
Paniek – 11:44
Bij zijn zus raakt H. ’s nachts in paniek. Hij maakt zijn zus wakker, hij is verward. Hij is bang dat de vriend van haar zus hem wil doden met een mes. Hij ziet dat mes zelfs, al is het er niet. H. rent in paniek het huis uit. Ondanks berichtjes en appjes reageert H. niet meer. Hij meldt zich pas ’s ochtends weer.
Zus – 11:42
Als Thijs in de zomer van 2018 terug in het ouderlijk huis komt, ziet hij er onverzorgd uit. Hij vertrouwt niemand meer, behalve zijn zus. Daar blijft hij ook slapen, en gebruikt hij alcohol en drugs. Cocaïne. Thijs denkt dat zijn zus ook op de hoogte is van ‘het systeem’ dat de wereld wordt bevolkt door psychopaten. Thijs denkt dat zijn zus ook in code met hem praat, maar hij begrijpt haar niet.
Hervatting – 11:40
Rechtbank en verdachte komen weer binnen. Het OM vraagt of ze ook in uitzonderingsgevallen tussendoor ook af en toe een vraag mogen stellen aan Thijs H. Dat mag van de rechtbank.
Er is een korte pauze tot 11:35
Onvoorstelbaar – 11:20
Het inzicht dat de wereld ‘vol psychopaten’ is, maakte Thijs H. heel angstig. “Ik was heel bang voor de consequenties als daarover gesproken zou worden. Moord, marteling. Het onvoorstelbare. Ik dacht dat op die manier het systeem in stand werd gehouden.” De rechter: “Dat is uw belevingswereld geweest.”
That ’70s Show – 11:18
Door zijn zoektocht op internet ‘ontdekt’ H. dat hij zèlf geen psychopaat is, maar dat er heel veel psychopaten op de wereld rondlopen die in codetaal spreken. Thijs H. ging op zoek naar die codetaal, en die vond hij onder meer bij de vriend van zijn zusje en in televisieseries als That ’70s Show.
Psychopaat? – 11:16
In 2018 begint H. echt aan zichzelf te twijfelen, en vraagt zich zelfs af of hij een psychopaat is. Hij herkent zichzelf niet meer en gaat op zoek naar mogelijke aandoeningen. Hij herkent zich gedeeltelijk in allerlei psychische ziektebeelden. Hij stopt met zijn studie en zoekt hulp bij zijn ouders. Ook stapt hij naar de GGZ.
Hulp – 11:12
De problemen worden zo groot dat Thijs H. uiteindelijk hulp gaat zoeken. In 2017 doet hij dat niet, en hoopt hij nog dat het vanzelf over zal gaan. Een jaar later, in 2018, zoekt hij pas hulp bij zijn ouders en stapt hij naar de GGZ. “Ik weet niet waarom ik zo lang wachtte. Ik wist niet wat er aan de hand was, het ging gewoon minder lekker. Daar had ik het ook met mijn ouders over.”
Geen fut – 11:10
De baan en studie zijn te zwaar. Thijs stopt met zijn baan, maar krijgt zijn energie niet meer terug. Ook probeert hij te stoppen met blowen, maar dat lukt niet. Ook loopt H. vast in zijn studie, en daardoor volgens hemzelf ook in zijn loopbaan.
Baan – 11:09
In 2016 stapt Thijs weer over van studie, deze keer een technisch-ecologische studie in Delft. Hij maakt het uit met zijn vriendin (waar hij later spijt van krijgt) en krijgt een baan als data-analist bij een bedrijf in Amsterdam. Zijn baas merkt niks van stress, maar Thijs zegt bij het PBC dat hij burnoutklachten krijgt. Bij de baas houdt hij de schijn op.
Geen rem – 11:06
De rechter vraagt of Thijs wel een rem heeft. “Als ik ergens mee bezig ben, dan stop ik graag al mijn energie daar in.”
Verwaarlozing – 11:05
In 2014 krijgt Thijs als bestuurder van de studievereniging te maken met het faillissement van de leverancier van studieboeken. Thijs werkt onder hoge druk nachtenlang door om te zorgen dat de studenten hun geld terugkregen. H. verwaarloost zichzelf, slaapt amper en gaat nog meer aan de drugs.
Vriendin – 11:02
In deze periode krijgt Thijs ook een vriendin. De studie valt hem tegen, hij ontdekt dat hij technische zaken mist in de studie. Vriendin Louisa weet dat Thijs drugs gebruikt. “Ik gebruikte alleen in het begin van de relatie harddrugs. Een keer ketamine, een keer xtc.”
Psychonaut – 11:01
De rechter vraagt waarom H. steeds naar de drugs grijpt. Thijs zegt dat hij veel mensen kende die drugs gebruikten, en dat hij het zelf ook wilt proberen. “Bent u een soort psychonaut?” vraagt de rechter. “Nee”, zegt Thijs. “Er zijn ook jaren geweest dat ik niks gebruikte.”- “Niks?” – “Nou ja, cannabis dan.”
Studie – 10:59
Ondanks alles is Thijs een serieuze student. Hij zit vaak in de bibliotheek en in het bestuur van de studievereniging. Ook gaat hij af en toe surfen. Toch grijpt hij weer naar de speed, het helpt hem concentreren.
Verslaafd – 10:57
Thijs H. zag het hasj- en wietgebruik zelf ook als een verslaving, maar het nam zijn stress weg. “Ik heb zelf geprobeerd te stoppen, bijvoorbeeld via een online programma. Maar dat werkte niet.” Uit schaamte durft hij geen hulp te vragen bij zijn ouders.
Drugs – 10:53
In Leiden begint Thijs H. flink drugs te gebruiken, onder invloed van een van zijn nieuwe vrienden. Blowen, truffels, xtc. Daarbij komen ook waanbeelden. “Ik zag dingen vervormen, verkleuren. Een keer ook een meisje dat naar me keek.” Wiet en hasj gebruikte H. elke dag om te kunnen slapen. Dat was een verslaving.
Social work – 10:50
Na Zuid-Afrika ging Thijs H. social work in Sittard studeren. Omdat hij had ontdekt dat hij het leuk vindt om met mensen te werken. De studie ging goed, maar hij kon zijn draai niet vinden. ‘Omdat ik toch wat meer uitdaging zocht, op een hoger niveau wilde werken’.
Thijs verzweeg blowen – 10:49
Na de vierde klas stapt Thijs over naar de havo. Al gaat het vwo hem van een leien dakje. De rechtbank vraagt hem waarom hij die stap zet. “Hoofdzakelijk het gamen”, legt H. uit. “Het blowen niet, dat deed ik maar af en toe.”
Aan de ene kant had Thijs als tiener ‘moeite met de sociale dynamiek’, aan de andere kant was hij wel heel sociaal anderen. In het gezin voelde Thijs teleurstelling, en hij verzweeg bijvoorbeeld zijn drugsgebruik.
Drugsgebruik – 10:46
In het derde jaar komt er de klad in. Thijs werd gepest (incidenten, zegt hij zelf) en laat zijn huiswerk liggen. Zijn interesses lagen inmiddels elders: gamen, computerspelletjes maken. Ook begint hij met blowen. ‘Een enkele keer’, volgens H. zelf. Aanvankelijk werd Thijs H. lacherig, vrolijk, hongerig en wat suf van dat blowen. Ook gaat hij met vrienden naar festivals waar drugs gebruikt wordt. Op zijn 17e nam H. voor het eerst speed. ‘Ik werd alert en wakker’, zegt hij zelf.
Maar volgens een vriend werd Thijs juist angstig van speed. H. gebruikte daarna nog wel eens speed, maar daar werd hij alleen maar druk en opgewonden van.
Dyslexie – 10:35
Na de basisschool gaat Thijs H. naar het gymnasium. Er speelde wat druk mee van thuis, en het eerste jaar is H. erg gedreven. In het tweede jaar blijkt H. dyslexie te hebben, en stapt hij over naar het atheneum.
Jonge Thijs – 10:29
Tot zover de feiten. Voor het ‘waarom’ wordt nu gekeken naar de levensloop van #ThijsH. Geboren in september 1991, een zwangerschap en bevalling zonder complicaties. Lopen op 1 jaar, ook praten leerde hij snel. Thijs H. is lief als na vier jaar zijn zusje wordt geboren. De fijne motoriek bij de jongen blijft achter, en dat wordt de kleine Thijs ingepeperd op de kleuterschool. Daarom gaat hij naar een andere school.
Advocaat over Thijs – 10:26
Advocaat Weening herhaalt dat Thijs H. ‘wat het feitencomplex betreft’ een bekennende verdachte blijft. Hij waarschuwt dat H. de afgelopen dagen (en vandaag) veel medicatie heeft geslikt, en daardoor suffer overkomt dan dat hij normaal is.
Lichaam Den Haag en Brunssum – 10:22
Eerst werd het lichaam van mevrouw Meeuwsen gevonden, kort daarna vindt de politie ook het lichaam van het tweede Heerlense slachtoffer, mijnheer Verhees. Hij heeft zich verzet tegen #ThijsH blijkt uit het letsel. Ook van dhr. Verhees zijn er dna-sporen gevonden op kleding, koptelefoon en schoenen van Thijs H.. De verdachte bevestigt dit allemaal.
DNA-sporen – 10:20
DNA-sporen van het slachtoffer zijn gevonden op de koptelefoon en jas van Thijs H.. Ook komt het letsel bij de slachtoffers in Heerlen overeen met kleine beschadigingen van het mes uit de keuken van de familie H.
Vinger afgesneden – 10:16
Gruwelijk detail is dat de linkerpink van de vermoorde vrouw in Den Haag werd afgesneden.
Thijs H. herhaalt bekentenis – 10:15
Thijs H. zei op 16 augustus vorig jaar de moorden te hebben gepleegd. Hij herhaalt die bekentenis nu weer.
Zitting begonnen – 10:14
Thijs H. is aangekomen bij de rechtbank. In dit liveblog volg je de ontwikkelingen in de rechtbank in Maastricht.
https://www.1limburg.nl/teruglezen-thijs-h-huilend-van-binnen-na-moorden?context=topstory