De extra beveiligde rechtbank in Rotterdam velt donderdag het vonnis over zes terreurverdachten die 27 september 2018 werden opgepakt. Vier mannen van deze groep werden in Weert in de boeien geslagen waar ze in een vakantiehuisje trainden met kalasjnikovs en bomvesten.
Ontsnapte Nederland twee jaar geleden aan een ‘mega-aanslag’ zoals die eerder Parijs en Brussel trof? Of hebben de infiltranten van de politie zich schuldig gemaakt aan uitlokking? Donderdag beslist de rechtbank in Rotterdam over het lot van zes mannen die verdacht worden van het voorbereiden van een aanslag en lidmaatschap van een terroristische organisatie.
Gay Pride
Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag plegen op een evenement in Nederland en op een andere plaats een autobom tot ontploffing brengen. Het doelwit zou mogelijk de Gay Pride, een nachtclub of een legerbasis zijn.
Van de voorbereiding zijn ook onthullende beelden gemaakt. De opnames zijn gemaakt met verborgen camera’s en afluisterapparatuur. Dat gebeurde tijdens een ontmoeting tussen de terrorismeverdachten en twee undercoveragenten op het vakantiepark Weerterbergen in Weert. De agenten deden zich voor als wapenleveranciers. De wapens waren vooraf door de politie onklaar gemaakt.
Arrestatie
Op 27 september werden vier leden van de groep opgepakt. Toen ze het vakantiepark verlieten, greep de Dienst Speciale Interventies in. Drie overige verdachten werden dezelfde dag in Arnhem opgepakt. Van dit drietal is één persoon daarna weer in vrijheid gesteld.
Bij de arrestatie aan de Trancheeweg in Weert, bestormden leden van het arrestatieteam de witte gehuurde bestelbus met daarin de vier verdachten. Tijdens die actie richtte de toen 21-jarige Rotterdammer Waïl El A. een onklaar gemaakt wapen op de agenten. Later zei hij daarover in de rechtbank: “Het was me niet duidelijk waarin ik me bevond. Het was voor mij een schrikmoment. Ik wist niet beter.” Het Openbaar Ministerie eist tegen hem 20 jaar cel voor een poging tot moord.
Eisen
Tegen hoofdverdachte Hardi N. uit Arnhem eist justitie 18 jaar cel voor het voorbereiden van een aanslag in Nederland. Hij zou de vijf andere verdachten hebben geronseld.Als het aan justitie ligt, blijven ook de overige verdachten jarenlang in de cel. Nadim S. moet volgens de aanklagers 15 jaar de gevangenis in. Morad M. en Nabil B. hoorden 13 jaar tegen zich eisen en Shevan A. 8 jaar celstraf.
Het Openbaar Ministerie vindt dat ze met een serieus plan bezig waren en niet van plan waren levend weg te komen. “Ze bereidden allen het eind van hun leven voor. Ze zouden een ongekend aantal slachtoffers hebben gemaakt en waren van plan de Nederlandse manier van leven hard te raken. Daarom zijn zeer zware gevangenisstraffen onvermijdelijk.”
Infiltranten
Tijdens de rechtszaak die 10 januari 2019 een aanvang nam, kwam de rol van de infiltranten van de politie ook ter sprake. Inlichtingendiensten waren in de terreurcel geïnfiltreerd. Ze kregen inzage in de voorbereidingen van de groep. De verdachten houden zelf vol dat ze geen plannen hadden voor een aanslag en dat er sprake was van uitlokking door de infiltranten.