Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Te kraken ‘moordcode’ met 70 tekens (Limburger)

De drie verdachte mannen van de familie L. willen verklaren over de geruchtmakende moorden waar ze van worden verdacht. Maar ze werken niet met alles mee.Drie verdachten in de zaak van de twee zoutzuur moorden (in 2009 en 2011) over de grens in Tudderen en Gellik, willen openheid van zaken geven.Weliswaar alleen als er een reconstructie komt, maar het is een eerste ‘toenadering’. Hoewel niet aan alles wordt meegewerkt.

Vader Hub L.(58) werd in Spanje opgepakt, nadat hij een halfjaar lang op de vlucht was geweest voor justitie. Bij zijn arrestatie vond de politie een laptop. Maar Hub heeft de laptop behoorlijk goed beveiligd. „Hij stelt dat er een code van zeventig karakters is gebruikt als wachtwoord”, zegt officier van justitie David van Kuppeveld. „En dat deze in meer dan honderd jaar niet te kraken is.” Hub zegt het wachtwoord te zijn vergeten. Een computerprogramma van het Nederlands Forensisch Instituut is 24 uur per dag bezig om de code te kraken. „Je beveiligt je laptop niet zo goed als je alleen maar af en toe nu.nl opzoekt. We gaan er vanuit dat er iets heel belangrijks op staat”, beredeneert Van Kuppeveld.

Waar Hub ook niet aan mee wil werken, is een persoonlijkheidsonderzoek. Hij zal geen woord zeggen tegen psychologen en psychiaters als die hem willen onderzoeken. Zijn zoons Maurice (21) en Michel (26) werken sinds kort wél mee, nadat zij eerder hun hakken in het zand hadden gezet. De officier van justitie wil Hub nu ter observatie in het Pieter Baan Centrum laten opnemen. Zijn advocaat Serge Weening laat echter weten dat dat geen nut heeft. „Ook daaraan zal mijn door Emil Visser cliënt niet meewerken. Hij zal dan alleen zeven weken lang een bed bezet houden.” Wel is de 58-jarige Sittardenaar bereid om te vertellen over het pistool waarmee Mouhammed Al Jader werd doodgeschoten. Hij kan het type pistool en patronen aangeven, wanneer wordt besloten onderzoek te doen naar het heet worden van een pistooldemper, waardoor Hub brandwonden zou hebben opgelopen.

Iets belangrijks vonden onderzoekers ook tijdens het doorspitten van het digitale dossier. Er zijn taps gemaakt van tal van telefoongesprekken,sms-berichten en chat-gesprekken. Nu blijkt dat de jongste zoon van de familie L., Maurice (21), de moord op Irakees Alan Gergeri simpelweg heeft opgebiecht tijdens een chatgesprek.Van Kuppeveld: „Maurcie chatte met ene Jazz en gaf daarin toe dat hij Alan Gergeri heeft vermoord. Ook vertelde hij zeer expliciet over alle gruwelijke details. Hoe hij de keel van het slachtoffer doorsneed en dat hij hem vervolgens met een pikhouweel zijn schedel insloeg.”

Raadsheren Ivo van den Bergh en Wouter Smeets, van respectievelijk Michel L. en Ron van K., willen dat hun cliënten per direct op vrije voeten komen. In hun ogen ligt er te weinig bewijs op tafel dat ze hebben meegewerkt aan de moord op Mouhammed Al Jader. De visie van de advocaten wordt door het Openbaar Ministerie bestreden. Vandaag beslist de rechtbank over het vrijkomen van de verdachten en ook over het houden van de verlangde reconstructie.

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.