Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Taakstraf blijft staan in terreurzaak ‘Dombo en de Kikker’ (1Limburg.nl)

Ook na cassatie blijft de taakstraf voor een van de twee mannen in de zaak ‘Dombo en de Kikker’ staan vanwege het dreigen met een aanslag vanuit een schuurtje langs de A2 bij Roosteren.

Björn M. uit Brunssum en Milko V. uit Hoensbroek dreigden vanuit een schuurtje in een veld met een aanslag op 16 november 2015. De verdachten waren verkleed in een olifanten- en kikkerpak toen ze werden aangehouden. De zaak staat daarom ook bekend als ‘Dombo en de Kikker’.

‘U spreekt met IS’

Vanuit het schuurtje langs de A2 belde het tweetal die novemberochtend rond 7:30 uur twee keer met 112. Volgens de rechter werden toen zinnen gebruikt zoals ‘u spreekt met de Islam IS’, ‘de wereld vergaat’ en ‘overal staat alles klaar, alles is voorbereid’.

Harde knallen

Toen de politie meldingen kreeg over knallen, lichtflitsen en vuur in de buurt van Roosteren werd een grootscheepse politieactie op touw gezet. De verdachten hadden vuurwerk afgestoken bleek achteraf. Saillant detail: het gebeurde allemaal drie dagen na de aanslagen in Parijs. Op 13 november waren er verschillende aanslagen in de Parijse hoofdstad, waaronder die in concertzaal Bataclan.

Toch minder taakstraf

De rechter legde de man die belde 160 uur taakstraf op voor het dreigen met een terroristisch misdrijf en het misbruiken van het alarmnummer. Na zijn eerste hoger beroep ging hij bij de Hoge Raad in cassatie. Hij ontkent dat zijn telefoontje een terroristisch oogmerk had. De Hoge Raad in Den Haag gaat daar niet in mee. Die zegt dat voor het dreigen met een terroristisch misdrijf je zelf niet per se een terroristisch oogmerk hoeft te hebben.

Door de lange duur van de rechtsprocedure is de taakstraf voor de verdachte uiteindelijk 152 uur geworden. Het is niet bekend of zijn kompaan ook in hoger beroep is gegaan. Zijn advocaat was niet bereikbaar voor een reactie.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.