Een Hoensbroekenaar is na het Pinkpopongeluk in 2018 zwaargewond geraakt en is daarna zijn ex en moeder met de dood gaan bedreigen. Hij denkt dat het ongeluk een aanslag was. „Ik heb nog steeds het gevoel dat ze me kapot willen.”
Bij het tragische ongeval in de nacht na Pinkpop is één persoon om het leven gekomen en zijn drie personen zwaargewond geraakt. W.B. (28) uit Hoensbroek was er van de drie het ergst aan toe. Hij heeft in coma gelegen en is meermaals geopereerd.
Wrak
Tijdens de rechtszitting tegen bestuurder Danny S. in juli dit jaar gaf W.B. in zijn slachtofferverklaring aan dat hij sinds het ongeluk een fysiek wrak is en nog geen zak aardappelen kan tillen. B. was op dat moment zelf verdachte en moest uit de gevangenis in Sittard naar de rechtbank in Maastricht worden aangevoerd.
Uit zijn Facebookpagina blijkt dat het ook geestelijk niet goed gaat met hem. Dat zijn volgens zijn advocaat Maikel Horsch verzachtende omstandigheden die moeten worden meegewogen bij de beoordeling van de feiten waarvoor B. woensdag moest voorkomen: belaging en bedreiging van zijn ex – de moeder van zijn twee jonge kinderen -, zijn eigen moeder, een vriendin van de familie en enkele hulpverleners. B. heeft onder meer op Facebook aangekondigd zelfmoord te plegen, maar daarvoor eerst een dodenlijstje met daarop de bovengenoemde mensen af te werken.
Waanbeelden
Justitie ziet in dat B. een moeilijke tijd achter de rug heeft, maar stelt vast dat er geen niet-aangeboren hersenletsel bij hem is vastgesteld. Wel heeft hij last van waanbeelden en denkt hij dat iedereen tegen hem samenspant. Het Pinkpopdrama was volgens hem een bewuste aanslag waar ook de politie en de gemeente bij betrokken waren. „Daarin is hij niet te corrigeren. Hij heeft geen inzicht in zijn ziekte”, hebben psycholoog en psychiater vastgesteld.
Boosheid
B. bevestigt dat hij nog steeds een samenspanning ziet. „En ik heb nog steeds het gevoel dat ze me kapot willen, dat ik mezelf ombreng.” Volgens officier van justitie Marleen Overmeer hebben de mensen die B. met de dood heeft bedreigd zich ‘enorm ingezet’ voor hem. „Zij voelen verdriet, veel angst, boosheid en onbegrip”, stelt zij.
Ze vindt dat B. langdurig moet worden behandeld en dat de samenleving moet worden beschermd, omdat er een kans op herhaling bestaat. De meeste passende straf is volgens haar tbs met dwangverpleging. Ook eist ze vijf maanden cel, maar B. zit al ongeveer zeven maanden in voorarrest. Advocaat Horsch wil dat zijn cliënt direct op vrije voeten komt.
Excuses
B. heeft zijn slachtoffers excuses aangeboden. „Ze hebben niets meer te vrezen, ik heb mezelf teruggevonden.” Hij wil verder als singer-songwriter. „Ik heb al tachtig songteksten klaarliggen.” Maar mogelijk moet dat in een kliniek gebeuren.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.