Hij leverde drugs en maakte taxiritjes voor de tippelaarster, maar hij misbruikte de vrouwen niet. De eis luidde desondanks 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk.Dat hij wel eens drugs leverde aan prostituees op de Eindhovense tippelzone wilde hij nog wel toegeven. Najaar 2004, gedurende een maand of twee, hooguit drie vertelde de 38 jarige Eindhovenaar de rechtbank in Den Bosch gisteren. Niet een jaar lang, zoals justitie beweert in ieder geval.
De werkloze laagspanningsmonteur reed met zijn grijze Opel Kadett ook wel eens een taxiritje. Hij bracht de vrouwen naar de frituur, of naar een winkel waar ze telefoonkaarten konden kopen. Niet naar de dealer. “Want die komen zelf naar de baan.” Even later gaf hij toe dat hij zich daarin had ‘vergist’. Jawel, ook wel eens naar de dealer: En naar klanten, ook. Maar de beschuldigingen van tweee verslaafde prostituees wees de Eindhovenaar resoluut van de hand. Die vertelden de politie dat ze door de Eindhovenaar zijn misbruikt. Mensenhandel, noemde officier van justitie J. van Vreeswijk het zelfs. Volgens het Eindhovenaar zijn het valse beschuldigingen, afkomstig van ‘types’waar hij zich van distantieert.’
Een van de vrouwen heeft verteld dat de Eindhovenaar haar had aangeboden bij hem te blijven slapen. Ze kon kost en inwoning krijgen voor 150 euro per week. In ruil daarvoor wilde hij wel iedere avond gebruik maken van haar ‘diensten’. Ze had er in toegestemd. Om niet weer dakloos te worden. ook zorgde hij volgens de vrouw voor hard drugs als ze zelf geen tijd had om die te ‘scoren’.
Tippelwereld
De Eindhovenaar is volgens Van Vreeswijk ‘in beeld’ gekomen tijdens een grootscheeps onderzoek naar misstanden in de Eindhovense tippelwereld. De politie ving in de loop van 2003 steeds meer signalen op van misbruik en uitbuiting van tippelaarsters. Een moeizaam politie-onderzoek volgde, aldus Van Vreeswijk. “Niemand in deze wereld wil praten”.
Toch heeft het onderzoek effect gehad, stelde de officier. “Die situatie is genormaliseerd.” Verdachten die verslaafde vrouwen hebben gedwongen tot prostituee hebben straffen gekregen tot drie jaar, justitie heeft daarmee volgens Van Vreeswijk het signaal afgegeven ‘blijf met uw handen af van de dames, want u wordt beloond met onvoorwaardelijke gevanisstraf’. De rechtszaak tegen de Eindhovenaar is het ‘staartje’ van de operatie. De officier eiste tegen hem twee jaar gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk. Niet omdat hij vrouwen tot prostitutie heeft gedwongen, maar omdat hij van hen heeft geprofiteerd.
Advocaat S Weening betoogde dat de vrouwen onbetrouwbaar zijn. Het eerste slachtoffer verklaarde eerst dat ze drie dagen bij de Eindhovenaar woonde, later maakte ze daar anderhalve week van en uiteindelijk zei ze dat het twee weken was. Het slachtoffer vertelde eerst dat ze door de Eindhovenaar ‘door het hele huis heel is geslagen’ en later dat ze door hem nooit is geslagen. Volgens Weening kan de Eindhovenaar hooguit gestraft worden voor de door hemzelf toegegeven drugshandel. De tijd die hij al vast gezeten heeft, zes maanden, is daarvoor ruimschoots voldoende, aldus de raadsman.
“Ik dacht dat de verdachte ene beetje een sociaal werker was”, zegt de gepensioneerde Tilburger Hans Janssen 67. “Hij bracht de meisjes naar de friettent en verzorgde ze bij ziekte. Voor het geld hoefde hij het niet te doen, zei hij. Maar hij zit wel in de schuldsanering..”
Janssen vond de verdachte nogal intimiderend overkomen. “ik kan me voorstellen dat sommige vrouwen na zijn tussenkomst hun verklaring hebben gewijzigd. Gezien hun achtergrond van verslavingen is het trouwens ook wel aannemelijk dat ze zich sommige dingen niet meer kunnen herinneren. Maar de verdachte zegt ook alsmaar ‘dat weet ik niet’, en dat geloof ik niet zo. De rechter vond ik heel geïnteresseerd en rustig. De advocaat kon ik niet helemaal volgen.”
Hans Boeving 56, hoofd administratie vond de verdachte wel erg stellig in zijn ontkenning. “Als je elke avond in dat soort kringen begeeft moet je wel erg sterk in je schoenen staan.” Boevink heeft de indruk dat de advocaat met zijn pleidooi twijfel heeft kunnen zaaien.”De rechtbank heeft hier straks wel een zware taak aan. Als je hoort wat er allemaal voorgelezen wordt aan verklaringen weet je niet meer welke nou de juiste is.” Het lijkt er wel op dat de verdachte een rol had in de gebeurtenissen. Maar of hij er twee jaar gevangenisstraf voor verdient? Boevink weet het niet.
Professioneel
Sinds kort mag Ursula de Jongh 28 uit Tilburg zich meester in de rechten noemen. Ze bekeek de zitting dan ook professioneel. Ze zag hoe de verdachte door het verhoord van de rechters stukje bij beetje moest toegeven dat hij toch meer op zijn kerkstok had dan hij aanvankelijk toe wilde geven. “Er kwam niet nadrukkelijk iets naar voren”, vindt De Jongh.
Daarmee bedoelt ze dat de verdachte niet van specifieke wandaden op een bepaalde tijd wordt beticht. De man stond terecht in een omvangrijke rechtszaak tegen uitwassen in de Eindhovense prostitutie. De Jogh vond de officier van justitie het sterkste overkomen. De advocaat schoot tekort. “Hij begon al helemaal niet sterk. door steeds woorden als ‘kunnen’ en ‘zou kunnen’ te gebruiken. “Ze weet nu wel zeker dat ze geen rechter wil worden. “Dan moet je oordelen over mensen dat lijkt mij heel zwaar.”
ICT-medewerkster Annemarie van de Loop 54 uit Oss kreeg op een gegeven moment de indruk dat in de zaak niemand te vertrouwen is. “Zij verklaring rammelt maar die van de vrouwen die tegen hem getuigen ook.” Van de Loop raakte overtuigd toen ze de officier aanhoorde. “Die man is heel erg bij deze zaak betrokken en hij heeft gewoon gelijk. De verdachte viel trouwens ook behoorgelijk door de mand. Ik vroeg me trouwens af of hij zelf ook drugs gebruikt. Maar misschien is dat niet zo relevant. Dit lijkt me wel een akelig zaak om uitspraak in te doen.”
Voor Wil Prince 46, buschauffeur uit Tilburg, was het geen gemakkelijke zaak. “Er zijn geen technische bewijzen maar wel een verklaringen die steeds weer zijn herzien.” Het viel Prince op dat de verdachte de processtukken op zijn duimpje kende. En dat de rechter nog wist toe te voegen dat de verdachte al eerder in Duitsland veroordeeld was.
“De rechter vroeg hem of hij nog van plan was om te gaan werken. Eerst zei hij van niet maar toen draaide hij snel bij. “Prince is overtuigd van de schuld van de verdachte. “Maar, zoals de advocaat zei: hij heeft de dames niet de prostitutie in geholpen. Ze zijn niet iets gaan doen wat ze daarvoor nog niet deden.”