LANDGRAAF – Tot teleurstelling van de rechtbank Maastricht heeft het openbaar ministerie (OM) het fraudeonderzoek naar de failliete ex-belegger en ex-hotelexploitant Eric van den B. uit Landgraaf stopgezet. Het komt zeer zelden voor dat een rechtbank zich zo uit over een besluit van het OM.
Van den B. werd verdacht van faillissementsfraude. Het FIOD-onderzoek startte begin 2008 na aangifte doorrechter-commissaris Han Groen en curator Pieter Scholtes. De Landgravenaar was niet alleen privé bankroet gegaan, maar ook met twee van zijn beleggingsbedrijfjes en hotel-restaurant Overste Hof in Landgraaf dat hij tot in 2006 exploiteerde. Rechter en curator plaatsten onder meer grote vraagtekens bij een betaling van 550.000 euro aan een andere bv waarvanVan den B. directeur was. Een woordvoerster van het OM wil niet zeggen waarom het onderzoek gestaakt is. Curator Scholtes heeft begrepen dat bewijstechnische problemen ten grondslag liggen aan dat besluit.
„Er waren voldoende aanknopingspunten voor een serieuze zaak. Het OM ontmoedigt zo om nog aangifte te doen”, reageert Scholtes verontwaardigd. Persrechter Esmee Heutslaat weten dat ook de rechtbank teleurgesteld is. „We staan nog steeds achter de aangifte.” Intern moet nog beraad plaatsvinden of bij het gerechtshof in Den Bosch beroep wordt aangetekend tegen het besluit Van den B. niet te vervolgen. Scholtes zal dat niet doen.
Ybo Buruma, hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, kent geen ander geval waarin een rechtbank publiekelijk zo reageert op een besluit van het OM. De uitspraak heeft volgens hem geen gevolgen voor een eventuele strafzaak. Faillissementsfraude leidt volgens Buruma maar zelden tot een strafzaak omdat het een ingewikkelde materie betreft, weinig prioriteit heeft en deskundigheid bij OM en recherche nogal eens ontbreekt. Van den B. is blij met het besluit en wil door hem geleden schade verhalen.