Actuele strafzaak

Oud-directeur JaJo slaat van zich af (Limburger)

Hoe moeilijk kan het zijn om te blijven zwijgen? Heel moeilijk. De gewezen directeur Rob A. van wegenbouwbedrijf Janssen De Jong Infra zweeg lang, maar moest gisteren wel spreken.

Wie het corruptieproces rond wegenbouwer Janssen De Jong Infra voor het gerechtshof in Den Bosch volgt, ziet het direct. Tussen de voormalige regio-directeur van de Meerssense vestiging Mark J. en zijn oude baas, directeurRob A. heerst een ijzige sfeer. Hoewel ze in dezelfde verdachtenbank zitten, uit een stuk gemaakt, keuren ze elkaar geen blik waardig. Het is de enige zichtbaar verstoorde verhouding tussen de in totaal negen verdachten, onder wie zes ambtenaren. De mannen die de enveloppen kregen toegeschoven en die hun huizen op kosten van Janssen De Jong lieten opknappen in ruil voor bevoordeling van het bedrijf,spreken nog steeds met elkaar en met de gulle gevers.

Eerder deze week verbrak de regiodirecteur van de ‘rotte’ Meerssense vestiging van JaJo zijn stilzwijgen. Hij legde alle verantwoordelijkheid voor het smeren van de ambtenaren neer bij zijn baas Rob A. Die zou eigenlijk altijd vooraf overal van op de hoogte geweest zijn en toestemming hebben gegeven voor de betalingen aan ambtenaren en het geven van cadeaus, van baby borrel stot en met verbouwingen. Mark J.schetste een beeld dat hij slechts een radartje was geweest in het systeem, maar dat Rob A. feitelijk aan de knoppen draaide. Een beschuldiging die Rob A. niet over zijn kant kon laten gaan. De man die strak in het pak het proces als toehoorder leek te volgen, las een korte verklaring voor.

„Mark was volledig en zelfstandig bevoegd. Hij heeft zelfstandig geopereerd. Ik ben mede-verantwoordelijk, maar ik was van de meeste praktijken niet op de hoogte. Bij de eerste verhoren door de rijksrecherche ben ik geschrokken van de hoeveelheid feiten.Al die feiten kende ik niet, laat staan dat ik er vooraf toestemming voor zou hebben gegeven. Ik stuurde in totaal zeven regio’s aan, had vijfhonderd man personeel onder me. Ik was soms dagen niet op het kantoor in Meerssen, zoals ook uit de telefoontaps blijkt.”Waarna hij liet merken hoe teleurgesteld hij was in zijn voormalige protégé. „Ik kan niet begrijpen dat een oud-collega plotseling en onder ede zulke valse verklaringen durft af te leggen.”Waarmee een keiharde beschuldiging van meineed op tafel lag. Mark J. hoorde het relaas stoïcijns aan. De enige die voor het hof nog buiten beeld is gebleven, is de Maastrichtse ambtenaar H.. Die zit op Curaçao. Zijn verklaring kan invloed hebben op alle strafzaken.Reden voor het hof om het voorlezen van de eisen tegen alle verdachten uitte stellen tot 19 november. Dan blijkt hoe het OM de rolverdeling ziet tussen de JaJo-directeuren. Beiden krijgen dan ook een laatste woord.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.