Het openbaar ministerie gaat de Amerikaanse FBI vragen of die dienst nog meer gegevens heeft over de band van de Maastrichtse terreurverdachte Mohammed G. met een IS-sympathisant in Somalië. G. blijft ondertussen nog zeker drie maanden vast zitten, oordeelde de rechtbank in Rotterdam donderdag op een tussentijdse zitting.
‘Draaideur-jihadist’ Mohammed G., van Iraaks Koerdische afkomst, zit momenteel vast omdat hij ervan wordt verdacht (op afstand) betrokken te zijn bij een fatale ontvoering van twee Zuid-Afrikaanse plantkundigen begin dit jaar. Het echtpaar Rodney (74) en Rachel (63) Saunders was in een natuurgebied in Zuid-Afrika op zoek naar zeldzame plantzaden. Ze werden ontvoerd, beroofd en (waarschijnlijk) dodelijk mishandeld door een Zuid-Afrikaans stel, dat al bij de lokale veiligheidsdiensten was opgevallen vanwege IS-sympathieën.
Bitcoins
Dat laatste echtpaar stond al sinds 2015 in contact met Mohammed G. in Nederland. Justitie verdenkt de Maastrichtenaar er van dat hij met creditcardgegevens van Rachel Saunders bitcoins zou hebben proberen te kopen. Die aankoop was dan mogelijk weer bedoeld om terreur te financieren. Hij wordt ook beschuldigd van deelname aan een terroristische organisatie.
G. en het Zuid-Afrikaanse koppel zouden ook alle drie in contact staan met ene Abu Hattem, die in Somalië in verband wordt gebracht met IS. De FBI leverde het Nederlandse Openbaar Ministerie onderschepte berichten aan waarin Abu Hattem het heeft over ‘mijn team’. Omdat Nederland geen juridische samenwerking heeft met Somalië gaat het OM nu aan de FBI vragen of de dienst nog meer gegevens heeft over de banden tussen de vier.
Jihad
Het is niet de eerste keer dat Mohammed G. voor de rechter staat in een jihadzaak. Hij moest in 2013 al voorkomen voor een (mislukte) poging naar Syrië te reizen. Hij moest toen – omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard – een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis. Nadat hij vrijkwam probeerde hij weer een keer naar het strijdgebied te gaan, kwam opnieuw voor de rechter en werd veroordeeld tot drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. Eind vorig jaar kwam hij vrij, drie maanden later werd hij opgepakt in in het onderzoek naar de ontvoeringszaak in Zuid-Afrika.