Actuele strafzaak

OM: straf dader pantoffelmoord als volwassene

DEN BOSCH – Ali B., de hoofdverdachte in de zogeheten pantoffelmoord op de bejaarde Arnol Vink uit Brunssum, moet volgens het volwassenen strafrecht worden berecht. Dat vindt het openbaar ministerie. Advocaat generaal K. Wetzels eiste gisteren in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Bosch vier jaar met tbs, terwijl B. volgens het jeugdrecht tot maximaal twee jaar kan worden veroordeeld.
Ten tijde van de moord was B. zeventien jaar. Volgens Wetzels kunnen zestien en zeventienjarigen volgens het volwassenenrecht worden berecht, afhankelijk van “de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict gepleegd is en de persoonlijkheid van de verdachte”. Bovendien voerde Wetzels aan dat B., die bekend heeft Vink te hebben doodgestoken, er in het vonnis van de rechtbank in Maastricht met een lagere straf vanaf is gekomen dan de meerderjarige Mustapha Z.

B.’s advocaat S. Weening pleitte voor berechting volgens het jeugdstrafrecht. Hij stelde dat de vier “knullige te werk zijn gegaan”. Weening: “De moord is niet gepleegd met het denkpatroon van een volwassene. Bovendien is het van belang dat B. zo snel mogelijk wordt behandeld. Deze straf is niet goed voor de ontwikkeling van het kind. “De andere verdachten die minderjarig waren tijdens de moord werden wel volgens het jeugdrecht vervolgd. Het OM eiste tegen Soefian Z. en Mohammed S elk een jaar cel. Tegen Mustapha Z. 23 werd zes jaar gevorderd. De verhalen van het viertal kwamen niet overeen. B. beweerde dat hij de drie medeverdachten heeft verteld dat hij de pinpas en de pincode van Vink wilde bemachtigen, maar de anderen ontkennen dat. Ook zei B. dat Z. en S. vlak voor de moord een auto probeerde te stelen, om die te verkopen of te ruilen tegen een scooter. “Als dat was gelukt, hadden we Vink niet overvallen.” De drie medeverdachten bestreden ook dit verhaal, maar hun verklaringen liepen parallel.

Tijdens de zitting werd een brief van de familie Vink voorgelezen waaruit bleek hoe moeilijk het rouwproces is. “Je krijgt een flinke klap door alle verhoren en vragen. Je kunt het niet normaal verwerken. We missen het contact en de bezoeken.” De nabestaanden van Vink toonden medelijden met de familie van de verdachten. “We weten dat het ook voor hun ouders verschrikkelijk is. We hopen dat de verdachten kunnen worden behandeld.”

Arnold Vink werd in maart vorige jaar met messteken om het leven gebracht. De vier hadden het gemunt op Vinks pinpas en code. B. had vijf dagen voor de moord al bij de man ingebroken en op een bankafschrift gezien dat er 20.000 euro op zijn rekening stond.

De buit bestond uiteindelijk uit tachtig euro. Het hof doet over twee weken uitspraak.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.