AMSTERDAM – Een van de mannen die volgens justitie betrokken waren bij de aanslag op het pand van De Telegraaf op 26 juni vorig jaar, Bilal el H., wordt door justitie ook gelinkt aan een dubbele liquidatie in Zoetermeer in april 2017. Een vader en zijn zoon werden toen doorzeefd met kogels.
Dat blijkt uit dossierstukken van het onderzoek 26Wheeling naar een soort uitzendbureau van de onderwereld, dat volgens het Openbaar Ministerie hand-en-spandiensten verrichtte voor zware criminelen. Een van deze klussen was de aanslag op De Telegraaf.
Donderdag dient voor de rechtbank Amsterdam een pro-formazitting rond dit onderzoek en het onderzoek naar de aanslag op De Telegraaf, dat de naam 13Puurs draagt. Er zijn dertien verdachten voor beide zaken.
Donkey Kong
Drie van de verdachten van de aanslag op De Telegraaf zijn ook verdachten in het onderzoek naar het criminele klussenbedrijf. Naast Nabil D. en Zakaria N. is dat de Amsterdammer Bilal el H., die volgens justitie de code- of bijnaam ’Donkey Kong’ gebruikt.
Uit vertrouwelijke stukken die deze krant heeft ingezien blijkt dat El H. volgens justitie achter de diefstal zit van een Volkswagen Golf, die werd gebruikt bij de onopgeloste liquidatie van vader René en zoon Reneetje van Doorn in Zoetermeer.
Ook een BMW die bij de afrekening gebruikt werd, is volgens het OM te linken aan El H. Die werd aanvankelijk ook verdacht van rechtstreekse betrokkenheid bij de dubbele moord, maar nu alleen van diefstal van een auto.
Een andere liquidatie die wordt gekoppeld aan El H. is de moord op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi in een Amsterdams buurthuis op 26 januari 2018. Bilal el H. was volgens het OM, zo blijkt uit de stukken, betrokken bij de BMW die is gebruikt bij de moord die aan een onschuldige jongen het leven kostte.
’King Kong’
In de dossierstukken van 26Wheeling wordt Iliass K. als ’mogelijke opdrachtgever’ van het criminele uitzendbureau genoemd. K. zit al geruime tijd vast op verdenking van betrokkenheid bij drie liquidaties in 2014.
Volgens politie en justitie hanteerde K. bij het communiceren met de andere verdachten de illustere codenaam ’King Kong’. Naar nu blijkt had hij in maar liefst drie gevangenissen de beschikking over mobiele telefoons. Hij kon, zo blijkt uit de stukken, moeiteloos communiceren met vooral Bilal el H. over vooral het stelen van auto’s.
Hoewel in het onderzoek nadrukkelijk wordt ingegaan op de vermeende rol van K. en uitvoerig getapte gesprekken zijn weergegeven, is hij geen verdachte in het onderzoek. Dat benadrukt zijn advocaat Guy Weski ook. Het OM wil er niets over zeggen. De advocaten van El H. en Nabil D., Marcel Nuijten en Justin Luiten, hebben aangegeven niet te willen reageren.