Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Justitie in de fout: wegpiraat mag proces in vrijheid afwachten (Limburger.nl)

De rechtbank van Maastricht heeft donderdag beslist dat de 35-jarige notoire verkeerszondaar Jantje K. vrijdag in vrijheid wordt gesteld. Hij moet wel nog voor de rechtbank verschijnen voor onder meer het inrijden op politieagenten.

Vrijdag eindigt formeel de voorlopige hechtenis van K. Het openbaar ministerie wilde dat hij dan opnieuw wordt vastgezet, omdat de feiten waarvan hij wordt verdacht ernstig zijn en de kans groot is dat hij opnieuw de fout in gaat.

Pleidooi

Volgens de rechtbank Maastricht kan hij echter niet twee keer voor hetzelfde feit worden vastgezet. De rechtbank volgt daarmee het pleidooi van K.’s advocaat Justin Luiten. „Een herhaalde inzet van dwangmiddelen kan volgens de rechtspraak alleen als er nieuwe feiten of omstandigheden zijn. En die zijn er niet”, aldus Luiten.

De zitting van afgelopen woensdag was de voortzetting van 7 december 2018 toen K. door een stroomstoring in de Sittardse gevangenis niet kon verschijnen. In de tussentijd heeft het openbaar ministerie door een systeemfout de wettelijke termijn voor de verlenging van K.’s voorarrest laten verstrijken. Daarom komt hij vrijdag vrij.

Strafdossier

K., die in Kerkrade heeft gewoond, heeft al circa zeven maanden in voorlopige hechtenis gezeten. Hij heeft bovendien een lang strafdossier met 26 pagina’s aan verkeersdelicten. Zijn rijbewijs is al lang ingenomen, maar K. blijft achter het stuur kruipen. Volgens Luiten is de kans op recidive lang niet zo groot, omdat zijn cliënt onder toezicht staat en zich moet laten behandelen.

Door deskundigen is bij K. een persoonlijkheidsstoornis en ADHD vastgesteld. Zij adviseren dat K. tbs wordt opgelegd. Dat ziet de wegpiraat niet zitten, omdat hij daarmee van zijn partner en kinderen wordt gescheiden. Luiten verzocht de rechtbank om een nieuw onderzoek naar K.’s persoonlijkheid en gedrag, maar dat is verworpen. Wel moeten de deskundigen hun bevindingen op zitting komen toelichten en verdedigen.

Dollemansrit

K. wordt onder meer verdacht van een dollemansrit, achtervolgd door de politie, op 15 september 2017. Die begon op de Emmaberg in Valkenburg, waar hij een stopteken negeerde en ervandoor ging. Hij ramde een politieauto met daarin twee agenten, die enkele schoten afvuurden in een poging hem tot stoppen te dwingen. Tevergeefs. Tot Meerssen reed K. over de vluchtstrook langs de A79, tegen het verkeer in. Pas in de Maastrichtse wijk Nazareth kon hij worden klemgereden.

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.