Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 42-jarige voormalig ICT-medewerker van de politie Limburg van ‘digitale potloodventerij’. Zo vatte de politierechter in Roermond, die zich vrijdag over zijn zaak boog, het verwijt van justitie samen.
De verdachte uit Roermond zou bijna tweehonderd naaktfoto’s van zichzelf via WhatsApp en e-mails naar zijn schoonfamilie, collega’s en bekenden hebben gestuurd. Ook zou hij tachtig afbeeldingen via pamfletten hebben verspreid in de wijk Hoogvonderen, waar hij woont. De man is hiervoor ontslagen. Vrijdag kreeg de zaak, die al in 2015 begon, een strafrechtelijk vervolg.
Valse aangifte
In de rechtbank ontkende dat hij de naaktfoto’s heeft gemaakt en verspreid. De ex-politiebeambte deed in 2015 al aangifte van smaad, laster en afpersing. Dat kwam hem uiteindelijk op nóg een verwijt te staan: het doen van valse aangifte.
Gaande het onderzoek kreeg de recherche het vermoeden dat de ICT-collega zichzelf naakt in de douche en op bed had gefotografeerd en de opnames ook had verspreid. Die verdenking werd nog sterker toen de man opbiechtte dat hij inderdaad wel eens naaktfoto’s had gemaakt.
Maar het zouden niet de afbeeldingen zijn die digitaal zijn rondgestuurd en in de wijk zijn verspreid. Hij vermoedt dat de ex-partner van zijn vrouw dat heeft gedaan. De oud ICT’er beweert dat het technisch mogelijk is om op afstand de telefoon van iemand te hacken, er dan foto’s mee te maken en die op een ander apparaat binnen te halen.
Voordeel
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft het OM laten weten dat dit scenario zeer onwaarschijnlijk is. Volgens advocaat zou zijn cliënt, los van de technische discussie, het voordeel van de twijfel moeten krijgen. „Het is volstrekt onlogisch dat iemand zichzelf, zijn vrouw en zijn kinderen dit aandoet.”
De politierechter durfde vrijdag de knoop nog niet definitief door te hakken. Zij wil, voordat zij uitspraak doet, dat het scenario van de verdachte schetst, weer wordt getoetst bij het NFI.