De rechtbank in Maastricht zadelde het openbaar ministerie gisteren met een pak huiswerk op in de strafzaak tegen een van verkrachting verdachte Maastrichtenaar.Mijn ex-vriend heeft me twee keer verkracht, verschillende malen mishandeld en ook met de dood bedreigd.
Waar heeft mijn ex-vriendin het in vredesnaam over?Ik heb helemaal niks gedaan, ben volledig onschuldig.
Zie hier de lezingen van respectievelijk een 25-jarige Maastrichtse en een 30-jarige Maastrichtenaar die inmiddels in Den Haag woont, maar sinds enkele maanden vastzit in de Sittardse gevangenis De Geerhorst. Want ondanks dat de verklaringen zo tegenstrijdig zijn als je maar kunt bedenken, is het volgens het openbaar ministerie zo klaar als een klontje: het verhaal van de vrouw klopt en dus zal de man flink moeten boeten. De tenlastelegging liegt er dan ook niet om: dubbele verkrachting, mishandeling, bedreiging en zelfs poging tot moord. Welke eis officier van justitie Marja Verbaas daaraan koppelt, werd gisteren voor de rechtbank in Maastricht niet duidelijk. De strafzaak werd namelijk voor onbepaalde tijd aangehouden, omdat de officier volgens de rechtbank wel erg lichtzinnig te werk is gegaan.
Daarmee vond de langdurige klaagzang van advocaat Jeroen Nijboer gehoor. „Het gaat het openbaar ministerie alleen maar om de veroordeling en niet om de waarheidsvinding”, fulmineerde de raadsman van de 30-jarige Maastrichtenaar. Hij refereerde daarmee aan het feit dat de officier van justitie in de afgelopen tijd vrijwel alle verzoeken van de verdediging naast zich neer heeft gelegd door er het etiket ‘volstrekt niet relevant’ op te plakken. „Alles wat de vrouw zegt, wordt door de officier als‘waar’ beschouwd en daar zoekt ze dan ook direct bewijsmateriaal en getuigen voor. Maar alles wat mijn cliënt beweert, wordt totaal genegeerd. Het openbaar ministerie zou deze zaak met open vizier moeten behandelen.”
Onderzoek naar een mysterieus telefoongesprek
De rechtbank ging daarin mee en zadelde de officier gisteren met behoorlijk wat huiswerk op. Zo moet in de komende tijd de aangeefster als getuige bij de rechter-commissaris worden gehoord en moeten gsm-gegevens worden nagetrokken. Ook moeten de opnames van het verhoor van de vrouw aan de raadsman worden overhandigd en dienen vier getuigen te worden gehoord. Zij zullen mogelijk verklaringen afleggen die als ontlastend voor de verdachte kunnen worden beschouwd. Totslot moet ook onderzoek worden gedaan naar een mysterieus telefoongesprek in gevangenis De Geerhorst. De 30-jarige verdachte kreeg van een gevangenis medewerker te horen dat z’n advocaat had gebeld en hij die moest terugbellen. Hij kreeg daarbij het telefoonnummer overhandigd. De verdachte draaide het nummer, maar kreeg geen contact met z’n advocaat. De telefoon werd namelijk opgenomen door z’n ex-vriendin; de vrouw die hem heeft aangegeven. De vrouw die heeft laten weten bang voor de verdachte te zijn en geen enkel contact meer met hem te willen. De rechtbank wil nu onder meer weten wat ertoen precies besproken is, zeker omdat de verdachte aangeeft dat de vrouw veel vaker dan eens contact met hem heeft gezocht en gehad sinds de beëindiging van hun relatie.