Bende van Venlo-leider Frenkie P. (47) hoort vrijdag of zijn gevangenisdeur op een kiertje wordt gezet. De rechter in Den Haag kan dan beslissen dat Frenkie mag beginnen met re-integreren.
De Venlose veertiger zit een levenslange straf uit voor zeven moorden.
Nieuwe kans
Levenslang was in Nederland ook lange tijd levenslang. Een gevangene kon wel een gratieverzoek indienen, maar de slagingskans van een dergelijk verzoek was te verwaarlozen. Enkele jaren geleden besloot Nederland een nieuw systeem te introduceren. Iedere levenslanggestrafte die 25 jaar in de cel heeft gezeten, wordt getoetst. Bij een positieve uitkomst maakt iemand kans op vrijlating.
Moorden ontkend
Het Adviescollege Levenslanggestraften, verantwoordelijk voor de cruciale toets, gaf in oktober 2019 echter een negatief advies over Frenkie. Zo ontkent hij nog altijd dat hij zeven moorden pleegde. Dat delictontkennende gedrag, zoals deskundigen het noemen, past niet bij iemand die terugkeert in de samenleving. Ook beëindigde hij een onderzoek bij het Pieter Baan Centrum uit eigen beweging.
42 minuten
Frenkie was uiterst teleurgesteld over het advies en met name over de totstandkoming. Volgens advocaten Sjanneke de Crom en Cliff Raafs was er van transparantie geen sprake. Er werden zonder mededeling deskundigen en nabestaanden gehoord. Frenkie zou bovendien met zijn traject in het Pieter Baan Centrum zijn gestopt, omdat hij naar eigen zeggen in zeven weken tijd slechts 42 minuten had gesproken met zijn psychiater. “Waarvoor ben ik dan daar?”
Klaar voor herkansing
Die teleurstelling mondde uiteindelijk uit in het kort geding, dat op 18 augustus werd behandeld in Den Haag. Frenkie hoopt via die procedure alsnog aan zijn re-integratie te mogen beginnen. Wordt dat vrijdag niet toegewezen, dan hoopt hij dat de rechter in ieder geval nieuw onderzoek toewijst. Frenkie heeft al toegezegd bij een eventuele herkansing wél mee te willen werken.
Geen excuses
En dan speelt er voor advocaten De Crom en Raafs nog het grotere geheel: het verbeteren van de huidige levenslang-procedure. “Zoals die nu in elkaar zit, is het voor een cliënt als Frenkie eigenlijk onmogelijk om ooit weer vrij te komen. Het Adviescollege hecht veel waarde aan het verschaffen van inzicht in de delicten waarvoor hij is veroordeeld en zijn houding ten opzichte van de slachtoffers en nabestaanden, maar hij ontkent zes van de zeven moorden. Wat moet hij dan?”
https://www.1limburg.nl/gaat-deur-op-een-kier-voor-bende-van-venlo-leider-frenkie?context=topstory