Frenkie P. (47) wil uitzicht op een leven buiten de gevangenis. De leider van de Bende van Venlo, die levenslang kreeg voor zeven moorden, probeerde dinsdag enig perspectief los te peuteren tijdens een kort geding in Den Haag.
In oktober 2019 kreeg hij een negatief advies van het Adviescollege Levenslanggestraften. Daar is hij het niet mee eens.
Zeven moorden
De Bende van Venlo verwierf in de jaren negentig een beruchte reputatie met het plegen van honderden strafbare feiten. Deze bende werd ook gelinkt aan verschillende moorden. Uiteindelijk werd leider Frenkie veroordeeld voor zeven moorden; die op Ibrahim Karaca, Jeu Wissink, echtpaar Van Rijn in de Venlose Klagenfurtlaan en drie onbekende slachtoffers.
Piepjonge Frenkie
Het leverde de toen nog piepjonge Frenkie een levenslange gevangenisstraf op. Levenslang betekent in Nederland in principe ook levenslang. Het Adviescollege Levenslanggestraften moet echter na 25 jaar in de gevangenis toetsen of iemand kan worden klaargestoomd voor een terugkeer in de samenleving. Als het antwoord positief is, kan de minister van Rechtsbescherming gratie verlenen.
Geen gratie
Het adviesorgaan kijkt naar drie punten: de ontwikkeling van de gevangene sinds hij ‘binnen’ zit, de impact op de samenleving en eventuele nabestaanden van een eventuele vrijlating en eventueel recidivegevaar.
Frenkie doorstond de toets niet en dus kan er de komende jaren van gratie geen sprake zijn. De hoofdrolspeler en zijn advocaten Sjanneke de Crom en Cliff Raafs legden zich daar niet bij neer.
Niet welkom
Ze verschenen dinsdagmorgen in de Haagse rechtbank om het hele advies tegen het licht te houden. “Dit advies is niet zorgvuldig tot stand gekomen”, zei De Crom. Zo waren Frenkie en zijn advocaten niet welkom bij hoorzittingen, waar deskundigen en nabestaanden werden gehoord over zijn eventuele vrijlating. “Wij weten niet eens welke deskundigen er zijn gehoord.”
Achterkamertjespolitiek
De Crom sprak van een gebrek aan transparantie. “Toen ik dit aan mijn cliënt vertelde, zei hij: ‘Dit is achterkamertjespolitiek.’ We snappen dat we niet bij horen van slachtoffers en nabestaanden aanwezig mogen zijn, maar we krijgen zelfs geen toegang tot gespreksverslagen. Er wordt hem de mogelijkheid ontnomen om eventuele onjuistheden te bestrijden of zijn eigen visie te delen.”
42 minuten
Frenkie werd voorafgaand aan het advies tien weken onderzocht door observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Het rapport van deskundigen heeft zwaar gewogen in de beslissing om de deur richting vrijheid voorlopig dicht te laten. Ten onrechte, vindt Frenkie. “Ik heb in zeven weken tijd precies 42 minuten met de psychiater gesproken. Ik heb meteen aangegeven dat die man me niet lag. Er gebeurde niks. Op een gegeven moment heb ik gezegd: nu ben ik er klaar mee.”
Kelder vol
Dinsdag blikte hij ook nog even terug op de Bende van Venlo-zaak, waarvoor hij uiteindelijk in 1996 werd veroordeeld. “Eén grote poppenkastshow.” Frenkie legde vervolgens uit waarom hij niet mee wilde werken aan gesprekken met de reclassering over een toekomst buiten de gevangenismuren. “Het is altijd als, als, als. Aan ‘als’ heb ik niks. Daar heb ik de kelder van vol liggen.”
Geen goed beeld
Volgens Cécile Bitter, advocate van de Staat, waren er meer factoren die het rapport van het Pieter Baan Centrum negatief beïnvloedden. “Hij heeft zelf het observatie-onderzoek vroegtijdig beëindigd en hij gaf geen toestemming voor referentenonderzoek. De reclassering heeft door zijn weigeren ook geen goed beeld gekregen van zijn functioneren en zijn recidiverisico.”
Hoest-incident
Dat Frenkie onlangs nog betrokken was bij een incident in de gevangenis, werkt wat de Staat betreft niet in zijn voordeel. De veertiger hoestte een medewerker van een energiebedrijf in diens gezicht, toen die voor werkzaamheden in de Sittardse gevangenis was. Vervolgens zou hij zich hebben laten gaan tegen medewerkers van de bajes. Het hoesten lag vanwege corona bijzonder gevoelig.
Advocate Bitter liet overigens weten dat de deur niet definitief dicht is. “Het Adviescollege gaat over een jaar opnieuw adviseren, dus er is nog perspectief voor meneer P.” Over twee weken doet de rechter uitspraak in het kort geding.
Bekijk hieronder het interview met advocaat Sjanneke de Crom: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://www.1limburg.nl/frenkie-p-klaar-met-levenslang-grote-poppenkastshow