„Ik verzeker u dat de komende tien jaar geen enkele levenslanggestrafte vrijkomt. Het is een groot toneelspel.” Frenkie P. heeft in de rechtszaal in Den Haag bijna drie kwartier geluisterd wat er over hem gezegd wordt als hij zelf aan het woord komt.
Hij oogt fit, praat druk en weet zijn boosheid en frustraties moeilijk te verbergen. De gesprekken die hij in het Pieter Baan Centrum heeft gevoerd met een psychiater, die mee moest beoordelen of Frenkie P. klaar zou om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij, noemt de voormalig leider van de Bende van Venlo ‘een grote poppenkast’. „Die man lag me niet. Ik heb hem gezegd dat ‘als ik niet me jou wil praten, dan doe ik dat niet’. Ik heb ook nog wat te vertellen. Na tien weken heb ik gezegd: ‘dit hoeft voor mij niet’.” Dan gaat hij verder. „Wat heeft het voor zin om na te denken over jouw toekomst of om te zeggen met wie je straks misschien zal omgaan, als je levenslang zit. Als, als, als… Daar heb ik de kelder van vol liggen. Wie zegt mij dat ik ooit vrijkom?”
‘Achterkamertjespolitiek’
Dat hij weinig vertrouwen heeft in het Nederlandse rechtssysteem werd aan het begin van het kort geding, dat Frenkie P. tegen de Staat heeft aangespannen, al glashelder. Frenkie P. vindt dat hij zijn kans om nog ooit een vrij man te worden heeft verspeeld door achterkamertjespolitiek. „Er gebeuren dingen die ik blijkbaar niet mag weten”, zou hij zijn advocaat Sjanneke de Crom hebben toevertrouwd. Waarom mag hij niet weten wat er over hem besproken was door deskundigen? Waarom wordt hem niet verteld wat de slachtoffers en nabestaanden van zijn vrijlating vinden? Waarom kreeg hij geen inzage in het conceptadvies dat het Advies College Levenslanggestraften aan minister Sander Dekker van Justitie uitbracht? Dat was negatief. Dus heeft Frenkie P. vragen.
Advocaat Cecile Bitter, die de bewindsman vertegenwoordigt, vindt dat de inmiddels 47-jarige Venlonaar beter antwoorden had kunnen geven en beter had moeten meewerken. „Het is niet aan mijnheer P. om te bepalen hoe het onderzoek loopt.” Het was Frenkie zelf die niet wilde aangeven hoe hij zijn toekomst zag. Hij had er ook geen in om erover na te denken met wie hij, als hij weer op straat zou komen, wilde omgaan. „Ook zo’n als-vraag, wat moet ik daarmee?” En praten over de doodslag en de zes moorden waarvoor hij in 1996 levenslang kreeg, deed hij al helemaal niet. Hij blijft erbij dat hij de zes moorden niet heeft gepleegd. Wat moet hij er dan over vertellen?
In openbaar
Frenkie P., de tot levenslang veroordeelde leider van de Bende van Venlo, verscheen dinsdagmorgen voor het eerst sinds 26 april 1996 weer in het openbaar. Hij was vanuit zijn cel in de gevangenis in Arnhem naar de rechtbank in Den Haag gebracht. Daar begon om half elf zijn kort geding tegen de Staat. Frenkie P. onderneemt – gesteund door zijn advocaten Sjanneke de Crom en Cliff Raafs – een ultieme poging om ooit nog in vrijheid te komen. De toch al niet bijster grote kans daarop is nog meer geslonken nu een speciaal adviescollege minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft laten weten dat P. nog niet klaar is om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij, laat staat dat er sprake zou kunnen zijn van vrijlating. De minister van Rechtsbescherming heeft in 2019 aldus beslist. Dus hij is vandaag officieel de tegenpartij.
Frenkie P. Is niet met zijn advocaten naar Den Haag gereisd om daar zijn vrijlating op korte termijn te bepleiten. Hij wil alleen het vooruitzicht afdwingen dat hij wellicht ooit nog met zijn persoonlijke spullen als vrij man de gevangenispoort kan uitlopen. In juridische woorden: hij wil een reëel uitzicht op herbeoordeling van de levenslange detentie die hem is opgelegd voor het plegen van een doodslag en zes moorden. Zes van die levensdelicten heeft hij nooit opgebiecht.
Recidivegevaar
De eerste toets van het Adviescollege Levenslanggestraften doorstond hij niet. Is er kans dat Frenkie P. opnieuw gaat moorden of andere misdrijven pleegt? Is de voormalige bendeleider na 26 jaar in zijn voordeel veranderd? Hoe groot is de impact op de vele slachtoffers en nabestaanden in Venlo en omgeving bij vrijlating? Het Adviescollege Levenslanggestraften heeft Frenkie P. langs de meetlat gelegd en geoordeeld dat zelfs een eerste stap naar gratie niet aan de orde kan zijn. Officieel heet het dat Frenkie P. het college ‘niet het vertrouwen heeft gegeven dat het goed gaat, gezien zijn persoonlijkheid en het recidivegevaar’.
Dat betekent volgens advocaat Bitter overigens niet dat Frenkie P. geen herbeoordeling krijgt. „Dat gaat op termijn zeker gebeuren.” De rechter in Den Haag laat over twee weken weten of Frenkie P. eerder perspectief moet worden gegeven.https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200818_00172094/boze-frenkie-p-de-komende-tien-jaar-komt-geen-levenslanggestrafte-vrij?utm_campaign=seeding&utm_content=article&utm_medium=social&utm_sour