Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Françoise Landerloo Limburgs beste ‘toga’ 2013 (Rechtbankjournalist.wordpress.com)

Weer een jaar bijna voorbij. Een jaar waarin ik, voor De Telegraaf, menig maal op de rechtbank in Maastricht en Roermond vertoefde. En ik dus ook vele strafrechtadvocaten aan het werk heb gezien. Soms hele goede, vaker de grijze middelmaat, maar ook regelrechte drama’s. Nou wil ik me op deze plaats niet voordoen als dé deskundige, maar ik vind wel dat ik inmiddels de toppers en komende talenten van de mindere goden kan onderscheiden.

Aan de hand van mijn bevindingen en ervaringen heb ik een top 12 samengesteld van strafpleiters uit het Limburgse die voor mij – op dit moment – tot de allerbesten behoren. Anders gezegd: welke toga’s maakten met hun werk de meeste indruk in 2013.

1. Françoise Landerloo. Advocate van het Maastrichtse kantoor Weening Strafrechtadvocaten die – met stip – deze eerste plek verdiend heeft. Een strafpleitster die zich immer vastbijt in een zaak, beschikt over een flinke portie juridische kennis en deze ook in goede en duidelijke bewoordingen uitdraagt. Soms is ze fel, vaak is ze zeer bij de pinken. Een topper in toga geworden de laatste jaren. Laat zich zelden of nooit de kaas van het brood af eten. Stuntte eerder dit jaar door Hub L., verdachte in de zaak rond de geruchtmakende Limburgse zuurmoorden, vrijgesproken te krijgen. Tegen hem was achttien jaar cel geëist. Een prestatie van jewelste.

2. Arthur Vonken. De kracht van deze grote kleine man is de vastberadenheid om in elke zaak, hoe groot of klein ook, alles uit de kast te halen. Nou zal dit zeker voor meerdere advocaten gelden, maar bij ‘Thuur’, zoals hij vaak genoemd wordt, valt dit heel erg op. Hoort zonder meer thuis in de absolute top van de Limburgse strafrechtadvocatuur. Immer keurig gesoigneerd staat hij veel bekende verdachten/criminelen bij. En terecht, met Vonken aan je zijde ben je verzekerd van een zeer adequate verdediging. Niet voor niets bestiert hij een van de beste strafrechtkantoren in het diepe Zuiden.

3. Serge Weening. Bouwde de laatste jaren een topkantoor – met de eerder genoemde Landerloo en hier en daar wat talent – op in het chique gedeelte van Maastricht. Is steeds meer actief boven de rivieren en haalt daar zo nu en dan aardige successen binnen. Weening, de grote kale man in toga, heeft zich onder andere gericht op de zogenoemde terrorisme-verdachten. Daar heeft hij behoorlijk wat kennis over en weet dit dan naar buiten toe ook goed te duiden. Hij werkt zich helemaal de pleuris, zo weet ik. Aan vlijt geen gebrek, een advocaat van relatief jonge leeftijd die een mooie toekomst tussen rechters en officieren van justitie voor zich heeft.

4. Peer Szymkowiak. Het interessante aan deze eveneens in Maastricht gevestigde advocaat is zijn performance. Zelfverzekerd en soms stoïcijns (al dan niet gespeeld) weet hij de rechters vaak te overtuigen van zijn gelijk. Deze strafpleiter beschikt daarnaast over heel veel benodigde juridische kennis en wordt, zo hoor ik vaker, in het advocatenwereldje tot een van de betere advocaten in het Limburgse gerekend. Ik ben het daar roerend mee eens. Ook hij is nog geen oudje, dus de clientèle zal nog lang plezier van hem kunnen hebben.

5. Marcel Heuvelmans. Laat ik het zo verduidelijken: wanneer in het Noorden van Limburg een verdachte in een grote zaak wordt aangehouden, wordt diegene vaak bijgestaan door deze advocaat uit Venlo. Ik snap dat heel goed. Heuvelmans is welbespraakt, maar bovenal een echte terriër die zich niet zomaar door iemand met een kluitje in het riet laat sturen. Voor de gek houden kun je deze boomlange ‘toga’ niet zomaar.

6. Sjoerd van Berge Henegouwen. Een ervaren rot in het vak. Heeft een prima kantoor met twee goede advocates, dichtbij het stadhuis van Maastricht. VBH zal voor hen een goede leermeester zijn, want hij is juridisch heel erg sterk. Weet hoorbaar van wanten en is daarom niet voor niets actief in het hele land. Grappig aan hem is dat hij er soms nog weleens een ‘show’ van wil maken á la Perry Mason. Of iets in die trant in ieder geval. De toehoorders mogen beoordelen hoe ze hiermee omgaan. Echt storend is het echter helemaal niet, omdat Van Berge Henegouwen in de zittingzaal simpelweg geen onzin uitkraamt.

7. Marijn Zuketto. Niet bijster veel aan het werk gezien dit jaar, maar heeft daarom des temeer indruk gemaakt. Formuleert rustig en hoort zeker in deze top thuis. Is onder andere advocaat van Ricardo Offermanns, voormalig burgemeester van Meerssen. Deze zou in de fout zijn gegaan in de bekende kwestie rond voormalig wethouder en lid van de Eerste Kamer, Jos van Rey. Zuketto zal zijn werk voor de ex-burgervader ongetwijfeld zeer kundig uitvoeren. Daar staat hij om bekend.

8. Wouter Smeets. De eerste coming man in deze top 12. Werkte enige tijd voor bovengenoemde strafpleiter en startte een dik jaar geleden zijn eigen kantoor. Met succes. Echt verrast ben ik daar niet over. Smeets is zeer welbespraakt, beschikt over een goedgevulde juridische kop en dat wat ie zegt, slaat meestal de spijker op zijn kop. Een fijne advocaat om naar te luisteren als journalist. Soms in voor een grapje, maar als het moet staat hij er. Let op zijn naam de komende tijd, zou ik zeggen.

9. Ivo van de Bergh. Deze advocaat heb ik jaren geleden leren kennen toen hij werkte bij een klein kantoor in het Limburgse Hoensbroek. Ik merkte meteen dat hij een streber was, dat stond mij aan. Hij wilde in de jaren daarna merkbaar vooruit. En hogerop. Nou willen wel meer mensen dat, maar bij hem vond ik dat deze ambitie terecht was. Van de Bergh ging als een trein, stagneerde even buiten zijn schuld om, maar is inmiddels heel aardig aan de weg aan het timmeren. Zijn kennis is goed. Hij klopt steeds meer aan de poort van de ‘groteren’. Deze dertiger heeft echter nog tijd genoeg.

10. Letty Schyns. Deze strafpleitster komt er aan. Nog niet zo heel lang geleden zag ik haar aan het werk in een moordzaak voor de Maastrichtse rechtbank. Hoewel het ’maar’ een zogeheten pro formazitting was, stak zij hier een verhaal af dat zeer goed onderbouwd was. Met bijbehorende passie en verbetenheid wist zij de rechters uiteindelijk te overtuigen. Resultaat: haar cliënt werd op vrije voeten gesteld. Ze moest er zelfs even kort om lachen van vreugde, zag ik. Begrijpelijk ook, het was een prima prestatie. Schyns werkt bij Welvaart & Zuketto in Maastricht, daar zal ze zeker nog veel leren. Zij mag zich inmiddels tot de betere talenten rekenen.

11. Jo Marchal. Presentatie: iets meer dan 0. Juridische kennis: 10. Dát is Jo Marchal ten voeten uit. Deze strafpleiter van wat oudere leeftijd is een soort lopend wetboek. Vaak getooid met beetje ouderwetse vlinderdas en ietwat norse blik drentelt hij door de rechtbank. Een amusant type is hij dan ook niet. Interesseert hem volgens mij ook niet. Marchal kan echt een luis in de pels zijn voor het OM, zo heb ik gemerkt in de megafraudezaak tegen Joep J. Hierin stond hij de zogenoemde kroongetuige Pascal H. bij. Knap wat de krasse knar in toga voor hem allemaal uit het vuur wist te slepen.

12. Op deze plek zet ik geen namen. Er zullen namelijk ongetwijfeld nóg meer goede strafrechtadvocaten zijn, maar dan heb ik ze echter nog niet of véél te weinig aan het werk gezien. Wat niet is kan echter nog komen. In 2014. Ik heb sowieso al wat namen in mijn hoofd.

De advocaat die de verdachte(n) in deze strafzaak bijstaat is:

Serge Weening

STRAFRECHTADVOCAAT

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.