Wegens het doodsteken van drie mensen begin mei 2019 moet Thijs H. (28) uit Brunssum 24 jaar celstraf krijgen plus tbs met dwangverpleging.
Dat eiste het Openbaar Ministerie dinsdag voor de rechtbank in Maastricht.
In tegenstelling tot de gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum acht het OM hem medeschuldig aan het ontstaan van de psychose, waarin hij de moorden pleegde, door gebruik van drugs en niet-voorgeschreven medicatie. Het kan ook goed zijn dat hij deze psychose heeft aangedikt. „Maar dat er een stoornis geweest moet zijn staat wel vast: het is niet voor te stellen dat je drie mensen op zo’n manier afslacht”, aldus officier van justitie Joan Holthuis. „Hij is in onze ogen verminderd toerekeningsvatbaar.”
De officieren van justitie vinden dat H. berekenend te werk is gegaan bij het doodsteken van Etsuko (56) in de Schevenings Bosjes op 4 mei 2019 en het doodsteken van Diny (63) en Frans (68) op de Brunssummerheide op 7 mei. Zo zette hij onder meer zijn telefoon kort voor de moorden uit om niet getraceerd te kunnen worden. H. zegt dat hij ‘opdracht’ had gekregen via tv-berichten en kentekens dat hij mensen moest doden om zijn eigen familie te sparen. H. dacht dat de wereld in handen was van psychopaten, die codetaal spraken. Volgens de deskundigen kan iemand met een psychose kan nog steeds logisch denken en plannen „binnen de gestoorde realiteit die hij heeft”.
Volgens het OM is er nauwelijks objectieve ondersteuning voor het verhaal van H. dat hij vanaf mei 2018 psychotisch was. „Verdachte en zijn familie kunnen niet geloofd worden. Het PBC-rapport is niet volledig betrouwbaar en incompleet.” Behandelaren van H. van onder meer Mondriaan hebben geen signalen gezien van een psychose, maar zijn niet gecontacteerd door de onderzoekers van het PBC. Onterecht, schrijft Mondriaan in een brief aan het PBC: „Het is absoluut usance om aanvullende vragen te stellen. Dat is niet gebeurd en dat is laakbaar. Er is geen sprake van een zorgvuldig handelen door het PBC.”
Het OM denkt niet dat H. helemaal niet in een psychose heeft verkeerd: „We weten het niet. Maar er zijn echt voldoende feiten en omstandigheden om vraagtekens te zetten bij het verhaal van verdachte en zijn ouders. Het onderzoek van het PBC is gemankeerd en onvolledig. Thijs H. heeft zelf gezegd dat hij ondanks zijn gekte nog wel grenzen had.”
Niet alleen het PBC, maar ook de ouders en de advocaat van H. kregen flinke vegen uit de pan van het OM. In de schets van justitie hebben zij één en ander in zeer nauw overleg behoorlijk geregisseerd. „Zijn de verklaringen van de ouders betrouwbaar? Zijn zusje heeft nooit met ons willen praten. wel met het PBC. Nadat H. in het PBC was geweest, beriepen ook de ouders zich op hun verschoningsrecht: de betrouwbaarheid van hun verhaal valt niet te toetsen. Spreken ze de waarheid of de afgesproken waarheid?”
In de afgeluisterde telefoongesprekken die H. vanuit de gevangenis voerde met zijn ouders ging het nooit over de slachtoffers en nabestaanden, memoreerde officier van justitie Diana van Gosen. „Het ging alleen maar over Thijs H.”
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200630_00166340/eis-24-jaar-cel-plus-tbs-tegen-thijs-h