MAASTRICHT – De tip had voor de nationale recherche niet op een beter tijdstip kunnen komen. Net toen er halverwege 2010 steeds meer aanwijzingen kwamen voor een ophanden zijnde machtsstrijd tussen de beruchte motorclubs Hells Angels en Satudarah, presenteerde de criminele inlichtingeneenheid (CIE) een rapport met explosieve informatie.
Satudarah doen zaken met Litouwse criminelen
In totaal zijn inmiddels zeker negen mensen als verdachten aangemerkt in deze zaak, onder wie de leider van e de Satudarah-chapter in 3 Maastricht en drie leden van 1 diezelfde motorbende uit Tilburg. In oktober werden al drie Satudarah-leden uit Breda aangehouden wegens de vermeende afpersing van enkele horecaondernemers. Het dossier onthult dat het criminele netwerk rond Satudarah gebruikmaakt van uitvoerders, meestal motorcluB die lager in de pikorde staan, en ‘facilitator’. Dit zijn 1 mensen die bijvoorbeeld -grondstoffen opslaan en die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. Ene S. uit Helmond zou een van hen zijn. Deze Brabander, van oorsprong apothekersassistent, is baas van een Eindhovens bedrijf dat handelt in chemicaliën.
Grondstoffen
Daarnaast komt de nationale recherche tijdens het onderzoek via onder andere tapgesprekken op het spoor van een link tussen vermeende criminele acties van Satudarah enerzijds en connecties uit Weert en Litouwen anderzijds. Satudarah-lid A. zou de man zijn die de contacten heeft onderhouden met de Litouwse groepering. Via dit Baltische land worden volgens de opsporingsdiensten • grondstoffen voor de productie van harddrugs getransporteerd naar Limburg. De auto’s die zij voor die drugs, transporten gebruiken worden gehuurd bij een garagebedrijf in Weert, melden geheime informanten.
speurders steun tijdens het nog steeds lopende Akutan-onderzoek vast dat er veelvuldig contacten zijn tussen de Litouwse drugsorganisatie en de aan Satudarah-leden gelieerde groepering. Die conclusie wordt getrokken tijdens observaties van ontmoetingen tussen de Litouwers en de Satudarah-leden bij het clubhuis van Satudarah in Tilburg en op een andere locatie in de buurt van Weert. Op 30 november afgelopen jaar doen honderden politiemensen invallen in panden in Breda, Tilburg, Eindhoven, Weert en Helmond. Een Satudarah-kopstuk (A.M.) wordt in zijn auto in de buurt van Nieuwegein aangehouden en bij zijn ouders thuis worden onder andere kostbare horloges aangetroffen. Tevens wordt zijn administratie in beslag genomen In het clubhuis van Satudarah in Tilburg neemt de recherche onder andere wiet, motoren en hasj in beslag. Op andere locaties vindt de politie wapens, grote hoeveelheden contant geld en grondstoffen voor de vervaardiging van drugs. In Maastricht wordt ene M., leider van de Satudarah afdeling in Maastricht, aangehouden. Volgens justitie is hij begin 2011 betrokken geweest bij de smokkel van duizenden xtc-pillen naar Indonesië. In de hoofdstad Jakarta gaat echter het een en ander mis, waardoor de tas bij aankomst in beslag wordt genomen door de plaatselijke autoriteiten.
De rol van Limburger M. is dan echter al zo goed als duidelijk, want zijn telefoongesprekken zijn afgeluisterd. Het Akutan-onderzoek is voor politie en openbaar ministerie een nieuw bewijs dat veel leden van motorgang als de Satudarah en de Hells Angels diep in de criminele wereld verkeren. Toch heeft de top van het OM (nog) niet besloten de club als criminele organisatie te bestempelen. Na enkele zeperds bij onderzoeken tegen de Hells Angels kozen politie en OM voor een andere strategie. Als individuele leden van de motorclubs in de fout gaan, krijgen de onderzoeken tegen deze verdachten de hoogste prioriteit. Uiteindelijk hoopt justitie zo de motorclubs in Nederland van alle criminele elementen te ontdoen.