DEN BOSCH – Het openbaar ministerie (OM) heeft vijftien maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist tegen de van corruptie verdachte (ex-)provincieambtenaar Jan S.
S. speelde volgens het OM in ruil voor 80.000 euro vertrouwelijke informatie over wegenbouwprojecten door naar bouwbedrijf Janssen de Jong Infra (JaJo) en bood zelfs hulp bij het opstellen van offertes. Justitie stemde er gisteren voor de rechtbank in Den Bosch mee in dat de provincie Limburg de „door S.’ handelwijze geleden schade” van ongeveer vijftig mille op de ex-ambtenaar gaat verhalen. Het OM eiste ook nog dat S. minstens twee jaar geen ambtenaar mag zijn. Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Maastricht, spreekt van een „verhoudingsgewijs forse eis”. Rechters in Nederland leggen in corruptiezaken maar hoogst zelden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op.
Tegen Dagmar M., de echtgenote van S., eiste het OM een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Hoewel zij niet bij de provincie werkte, wordt zij toch verdacht van het ‘medeplegen van ambtelijke corruptie’. Volgens het OM heeft de vrouw een sturende rol gespeeld bij het aannemen van giften, zoals door JaJo betaalde nieuwe rolluiken voor het huis. Jan S. ontkent dat hij als ambtenaar giften heeft aangenomen of tegenprestaties heeft geleverd. Hij verklaarde tegenover de rechter dat Jordy R. en Mark J., twee managers bij JaJo, ‘vrienden’ van hem waren die hij al sinds zijn schooltijd kent. Hij liet naar eigen zeggen verbouwingen door het inmiddels in opspraak geraakte bouwbedrijf betalen vanwege het btw-voordeel. Raadsman Maessen noemt de eis van het OM ‘schokkend hoog’. Tegen Jordy R. eiste het openbaar ministerie een werkstraf van 150 uur vanwege zijn betrokkenheid bij de omkoping van S.
De tevens aanwezige verdachte ex-JaJo-topmannen Rob A. en Mark J. beriepen zich op hun zwijgrecht. Hun zaak komt later voor.