Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Buurtbewoners niet verrast door explosie Hoensbroek (1limburg.nl)

De explosie donderdag in Hoensbroek komt voor veel buurtbewoners niet als een verrassing. Dat blijkt uit een reconstructie van L1 na gesprekken met buren en getuigen. Niemand raakte gewond, maar dat mag een wonder heten, gezien de enorme ravage.

Het is even na 13:00 uur in de Harmoniestraat in Hoensbroek, een normale buurt met twee-onder-1 kap woningen. Plots wordt de buurt opgeschrikt door een enorme knal, die in heel Hoensbroek te horen is.

Sommigen denken aan vuurwerk, anderen vrezen een gasexplosie. In een paar tellen ligt de hele straat bezaaid met glas, stukken kozijn en spullen uit de garage. Een enorme puinhoop.

Kinderen

Een overbuurman heeft het allemaal zien gebeuren en ziet nu de bewoner van het pand op zijn oprit staan. Hij gebaart dat de kinderen in orde zijn. Die waren in de tuin aan het spelen en hebben alleen wat schrammetjes. De hulpdiensten zijn snel ter plaatse en nemen de kinderen uit voorzorg mee.

De moeder heeft zich intussen ook gemeld, zij was niet thuis. Ook andere buurtbewoners komen kijken naar de ravage, die enorm is. De politie zet de straat af en stuurt iedereen weg.

Weggeblazen

De buurman van de aangrenzende woning was thuis. “Ik stond aan het raam en zag dat de vader van de overbuurman in zijn garage zat en drie meter naar achter werd geblazen,” vertelt Leon Offermans, die blij is dat er alleen schade is.

“Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen, de man zelf heeft al heel veel geluk gehad. Je zult maar net langs fietsen of wandelen.”

Gevaar

In de eerste uren na de explosie mogen buurtbewoners niet terug. Er is nog altijd explosiegevaar. Pas als medewerkers van Enexis het gas hebben afgesloten, is de situatie weer veilig.

Dan blijkt dat ook andere panden schade hebben. Heel wat scheuren, een garage die is ontzet, maar er is vooral de schrik.

Een vrouw die aan de overkant woont, vertelt dat ze een minuut voor de explosie nog langs is gelopen. Haar man is in allerijl naar huis gekomen en beseft dat zijn vrouw geluk heeft gehad. “Als je al die kozijnen hier ziet liggen. Gelukkig heeft de auto die voor de garage stond nog een hoop tegengehouden.”

Verhalen

De duisternis valt al in als er steeds meer verhalen over het gezin de ronde gaan. Buurtbewoners hadden al vaker bij gemeente en politie geklaagd over onveilige situaties. “De man was altijd aan het kloten met gasflessen in zijn garage, dit moest een keer misgaan,” zegt de buurman.

Hij en andere buren halen ook een incident van een jaar geleden aan, toen het gezin de woning uit moest na een koolmonoxidevergiftiging. “Maar kennelijk staan de instanties ook machteloos, want telkens als iemand kwam kijken, zorgde hij ervoor dat het in orde was,” zegt Offermans.

Aanhouding

De politie heeft alle informatie ook gehoord en besluit in de loop van de dag de man aan te houden. ‘Wegens betrokkenheid bij de brand’, luidt de officiële lezing. Ook de forensische recherche is dan ter plekke om onderzoek te doen, zo wordt nadrukkelijk gekeken naar een LPG-tank (zie foto) die in de garage stond. Mogelijk is dit de oorzaak van alle ellende, maar dat moet later allemaal blijken.

De arrestatie van de bewoner verbaast de buurt in elk geval niet. Zijn vrouw en kinderen zijn inmiddels elders ondergebracht en buurman Leon zit in een hotel. “Ik kan daar voorlopig niet wonen, in alle muren zitten scheuren en de vraag is of het sowieso nog allemaal te herstellen is. Morgen hopen we meer te horen.”

De advocaat die de verdachte(n) in deze strafzaak bijstaat is:

Bo te Baerts

STRAFRECHTADVOCAAT

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.