In de strafzaak rond een valsemuntersbende hoeft alleen Lisa P. (30) uit Nijmegen de cel in, en wel een jaar.
Dat blijkt uit de vonnissen die de rechtbank Limburg vrijdag tegen de negen daders heeft uitgesproken. De rechters noemen het maken van vals geld verwerpelijk en de gevolgen die dit heeft voor het het betalingsverkeer zeer kwalijk.
Spin
De rechters zien Lisa P. als de spin in het web van de groep mensen uit Noord- en Midden-Limburg die in 2014 valse bankbiljetten van vijftig euro maakten, kochten en verkochten. Het Openbaar Ministerie had twintig maanden celstraf tegen haar geëist. De rechters deden daar een groot deel vanaf omdat justitie in hun ogen de strafzaak veel te lang onnodig op de plank heeft laten liggen.
Omdat, zoals dat in juridische termen heet, de redelijke termijn is overschreden hoeft bijvoorbeeld Marco R. (35), die destijds in Maasbree woonde, niet naar de gevangenis. De officier van justitie had voor hem wegens het het maken, verkopen en betalen met vals geld achttien maanden in petto en voor wapenbezit nog eens twaalf maanden, maar daar komt het dus niet van. R. moet wel 240 uur werkstraf verrichten.
Hoofdafnemer
Het OM had de rechtbank gevraagd Peter M. (38) uit Roggel, de vermeende hoofdafnemer van de valse biljetten, twaalf maanden gevangenisstraf op te leggen. De rechtbank maakte daar zes maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf van.
De rechters waren clement voor de oudste verdachte, de 77-jarige oma van Lisa P. Zij is gezien haar geringe rol, broze gezondheid en hoge leeftijd ontslagen van rechtsvervolging. In haar huis in Helden printten en bedrukten vijf verdachten in februari 2014 1125 biljetten van 50 euro. De bejaarde vrouw heeft toegegeven dat ze het kopieerapparaat heeft bediend. De vier anderen in haar gezelschap zouden met strijkbouten hologramzegels in de biljetten hebben geperst.
De rechtbank legde de mededadersn met een geringere rol relatief lichte werkstraffen op.