Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Als de ondernemer plots de verdachte is..

Weening Strafrechtadvocaten Als de ondernemer plots verdachte is..

Je bent ondernemer en druk bezig met het runnen van je zaak. Maar dan staat de FIOD ‘s morgens vroeg voor de deur. FIOD ‘s morgens vroeg voor de deur. Of u even wilt meekomen? Een ondernemer die plots verdachte is. Het gebeurt vaker dan gedacht. In negen van de tien gevallen schakelt de ondernemer zijn advocaat in, de advocaat die ook zijn andere zaken zoals ontslag- of huurzaken regelt. “Niet doen,” zegt Serge Weening. “Ga naar een strafrechtspecialist.”

Weening is strafrechtadvocaat met kantoren in Maastricht, Utrecht en Roermond. Veel van zijn cliënten zijn verdachten in drugs- of moordzaken. Daarin is zijn kantoor met tien strafrechtadvocaten gespecialiseerd. Maar wat veel ondernemers niet weten is dat ook ondernemingsstrafrecht een specialisme is en dat een ondernemer er ongewild mee te maken kan krijgen.

Ik heb ontzettend veel geleerd van Moszkowicz senior

ENERGIEDRANKJES

Advocaat Weening noemt het voorbeeld van een Limburgse ondernemer die energiedrankjes produceert. “Een volstrekt legaal bedrijf. Toch stond de politie bij de ondernemer op de stoep. Een partij cafeïne, een van de ingrediënten voor energydrinks, bleek te zijn opgedoken bij de productie van de drug amfetamine. De ondernemer had de grondstoffen te goeder trouw verkocht en later bleken deze gebruikt te zijn in een drugslaboratorium. Of de ondernemer even kon uitleggen hoe zijn grondstoffen in een drugslab terecht kwamen. Van het ene op het andere moment was de hardwerkende ondernemer verdachte in een drugszaak”, aldus de advocaat.

Weening: “Mijn advies: stap naar een strafrechtadvocaat. Voor veel ondernemers is de drempel om naar een strafrechtadvocaat te stappen groter dan naar zijn eigen advocaat. De kantoren worden toch geassocieerd met drugscriminelen en zware criminaliteit. Maar toch zou ik iedere ondernemer adviseren een specialist in te schakelen. Ik vergelijk dat wel eens met gezondheid. Als je een hartprobleem hebt ga je toch liever naar een specialist dan naar de huisarts. De huisarts constateert het medisch probleem in eerste instantie, maar daarna wil je toch echt liever naar een hartspecialist.”

GEVAAR LOERT OVERAL

Veel ondernemers staan er niet dagelijks bij stil, maar het gevaar om met justitie in aanraking te komen loert overal. Ondernemingen maar ook directieleden en werknemers kunnen strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor een bepaald doen of nalaten. Daarbij kan worden gedacht aan arbeidsongevallen, milieuovertredingen, fiscale strafzaken, fraude- en corruptiezaken.

Weening: “Bij een bedrijfsongeval bijvoorbeeld. Een werknemer valt van een steiger of een bouwkraan valt om. De arbeidsinspectie zal een onderzoek doen om te kijken of de werkgever zijn medewerkers wel voldoende heeft beschermd en hem niks strafbaars verweten kan worden. Een ander voorbeeld is (belasting)fraude. In een onderneming waarin veel papierwerk gedaan wordt, kan altijd (ongewild) iets fout gaan. Voordat je het weet word je verdacht van valsheid in geschrifte, terwijl je personeel in de fout is gegaan.

MAX MOSZKOWICZ

De eigen praktijk van Weening bestaat sinds 2004. Leermeester van de 44-jarige advocaat is Nederlands bekendste strafpleiter Max Moszkowicz. “Ik heb ontzettend veel geleerd van Moszkowicz senior. Vooral zijn oog voor detail. Dat was magistraal. Hij kon als geen ander de details zien die van belang waren in een strafzaak. Details die anderen niet zagen. En die details maken uiteindelijk het verschil.

Serge Weening adviseert ondernemers die verdacht worden om zo snel mogelijk een strafrechtadvocaat in te schakelen. “Snelle begeleiding voorkomt dat een ondernemer dingen zegt die wellicht niet in zijn voordeel werken. En hoewel veel zware strafzaken veelvuldig de media halen, is het voor ondernemers goed om te weten dat Weening juist alles eraan doet om een zaak uit de media te houden. Het is al heel wat als de FIOD een inval doet. Dat heeft impact op je bedrijf. Het laatste wat je wil is dat je ook nog imagoschade lijdt doordat je uitgebreid in de media komt met je onderneming.” <<

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.