Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Albanees wil rechtszaak bijwonen over vuurgevecht met arrestatieteam in Sittard, maar kan niet in thuisquarantaine (Limburger.nl)

Bij een inval in Sittard ontstond in 2017 een vuurgevecht tussen de politie en mannen in een hennepkwekerij. De rechtszaak stond voor dinsdag in Roermond gepland, maar coronamaatregelen gooiden roet in het eten.

De Limburgse rechtbank hoopte na jaren de zaak tegen twee Albanese verdachten te behandelen. Een van hen, de van poging tot doodslag verdachte Genzi B. (50), was van plan daarvoor vanuit Albanië naar de rechtbank in Roermond af te reizen, maar kwam in de knel vanwege de coronamaatregelen.

Inreisverbod

Nadat de rechtbank vorig jaar had besloten dat B. zijn zaak op vrije voeten mocht afwachten, werd hij als ‘ongewenste vreemdeling’ het land uitgestuurd. Ook kreeg hij een inreisverbod. Om zijn zaak in de rechtbank van Roermond toch bij te kunnen wonen – als verdachte heb je daar immers recht op – vroeg zijn raadsman Ivo van de Bergh bij de IND een tijdelijke ontheffing aan. „Die werd toegewezen, voor drie dagen.”

Oranjegekleurd

De coronamaatregelen schrijven echter voor dat reizigers uit het oranjegekleurde Albanië tien dagen in thuisquarantaine gaan als zij naar Nederland komen. „En dat lukt mijn cliënt niet, omdat hij hier niet zo lang mag verblijven”, aldus advocaat, die met succes de rechtbank vroeg de zaak daarom aan te houden.
De advocaat noemt de situatie ‘vervelend’. „De feiten dateren al uit 2017, de zaak is oud. Cliënt heeft een behoorlijke tijd in voorarrest gezeten en wil ook weten waar hij aan toe is. Anderzijds wil hij niet zomaar afstand doen van zijn recht om aanwezig te zijn. Het gaat nogal ergens om.”

Desgevraagd laat de Limburgse rechtbank weten dat het de eerste keer is dat een rechtszaak niet doorgaat vanwege ‘deze expliciete reden’. Ook de raadsman maakte het niet eerder mee en spreekt van een „bijzondere situatie”.

Wanneer de zaak wordt behandeld, is niet bekend.

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.