Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Advocaten Thijs H. vragen vrijspraak voor moord (Limburger.nl)

Drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum moet worden vrijgesproken van moord. De daarvoor noodzakelijke voorbedachte raad kan niet worden bewezen.

Dat stelde Joost de Bruin, één van de twee advocaten van Thijs H. woensdag in het pleidooi voor de rechtbank in Maastricht. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens drie moorden. De zitting woensdag begon uren te laat, omdat de verdachte niet was opgehaald bij de gevangenis in Vught. „Vanochtend heeft nachtdienst bij de verkeerde persoon gevraagd of hij in het busje wilde stappen en die persoon zei: nee hoor. In het busje dachten ze dat ik dat dus was”, aldus H.

Volg alle ontwikkelingen onderaan dit bericht via de Twitterfeed van verslaggeefster Claire van Dyck.

Ziektebeeld
H. moet worden vrijgesproken van de voorbedachte raad, vindt De Bruin. „Er is geen sprake geweest van kalm beraad en rustig overleg. Hij heeft geen weloverwogen keuze kunnen maken, dat past niet bij dit ziektebeeld.” Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum doodde H. zijn slachtoffers in een psychose. „Je kunt keuzes maken maar wel in een verstoorde realiteit.”

Het Pieter Baan Centrum acht H. volledig ontoerekeningsvatbaar, maar het OM twijfelt daar zeer aan. „Het is niet met elkaar te rijmen” dat volgens het OM niet hoeft te worden getwijfeld aan de deskundigheid van de rapporteurs, maar deze tegelijkertijd wel grote fouten hebben gemaakt.

De verdediging van Thijs H. vindt dat het OM er „met gestrekt been” ingaat. Enige kritische kanttekening bij de formulering van Mondriaan op de vorige week geuite kritiek van het PBC „ontbreekt volledig”. Als maar de helft van wat Mondriaan stelt waar zou zijn, zijn de rapporteurs niet geschikt voor hun vak, zegt De Bruin.

Afgefakkeld

Volgens De Bruin valt er veel aan te merken op het requisitoir van de aanklagers. Dat zit vol „insinuaties”. „Sneer na sneer” werd uitgedeeld naar nagenoeg iedereen die iets met deze zaak te maken heeft. „De ouders zijn volledig afgefakkeld zonder dat ze in de gelegenheid zijn geweest om zich te verweren, maar daar velt het OM geen oordeel over. Veel cynischer wordt het niet.”

Het klopt dat Thijs H. zijn verklaringen op veel punten heeft bijgesteld, zei zijn raadsman Serge Weening. „Maar die wijzigingen passen volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum uitstekend bij het herstel dat hij toen doormaakte.” Via een tijdlijn stelde hij dat verschillende behandelaren wel degelijk vanaf eind 2017 signalen van een schizofrene stoornis hebben genoteerd, waar het OM stelt dat daar amper sprake van was. „Na zijn suïcidepoging in november 2018 hadden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen, maar dat gebeurde niet.”

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200701_00166469/advocaten-thijs-h-vragen-vrijspraak-voor-moord

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.