De advocaten Françoise Landerloo en Wouter Smeets gaan de Nederlandse Staat aanklagen voor mensensmokkel. Volgens hen maakt de regering van ons land zich hieraan schuldig door deel te nemen aan het Europees herverdelingsbeleid voor vluchtelingen. De strafpleiters hebben een aangifte in voorbereiding, zeggen ze tegen De Telegraaf.
De directe aanleiding voor de stap die de twee Maastrichtse advocaten gaan zetten is de verplichte herverdelingssleutel van vluchtelingen die de Justice and Home Affairs Council van de Europese Unie onlangs heeft aangenomen. Dit omdat Italië en Griekenland de grote toestroom vluchtelingen niet langer aankonden.
Die herverdelingssleutel houdt in dat vluchtelingen eerst worden geregistreerd en dan, naar rato, worden verdeeld. Ons land zal de komende twee jaar ongeveer 7000 vluchtelingen ’overnemen’. De Dublin-verordening, waarin is bepaald dat asielaanvragen dienen te worden behandeld in het land van binnenkomst, zal ten aanzien van deze personen niet gelden.
Voor elke ’overgenomen vluchteling’ zal er 6000 euro worden betaald. „Direct gevolg is dat vluchtelingen weliswaar worden geregistreerd in het land van binnenkomst, veelal Italië of Griekenland. Maar vervolgens worden ze, zonder een verblijfsstatus te hebben, door of vanwege de Nederlandse overheid naar ons land gebracht om hier op een bepaalde plek een asielaanvraag te kunnen doen”, leggen Smeets en Landerloo uit.
„In feite zal de Nederlandse overheid dan niets anders doen dan waarvan andere mensen wordt verdacht: het transporteren van vluchtelingen van locatie A naar locatie B binnen Europa. Is dat mensensmokkel, dan wordt de Nederlandse overheid ook een mensensmokkelaar. De grote vraag is: mag dit?”, vervolgt het advocatenduo.
„De doorgaande gedachte bij burgers is dat voor een strafbaar feit als mensensmokkel sprake moet zijn van betaling door vluchtelingen aan de vermeende smokkelaars. Dat klopt helemaal niet en zit iets anders: Betaling is louter een strafverzwarend iets en dus geen expliciete voorwaarde voor mensensmokkel.”
„Wij willen middels dit proces laten toetsen of de Nederlandse overheid vluchtelingen mag herverdelen zónder dat van tevoren bekend is of deze mensen een verblijfsvergunning gaan krijgen. Het is dus puur een juridisch vraagstuk en geen politiek statement. Dit vraagstuk staat geheel los van de vraag of en zo ja hoeveel vluchtelingen Nederland zou moeten opvangen”, benadrukt Landerloo.
Landerloo en Smeets zijn vaak actief als advocaten in zaken omtrent mensenhandel en -smokkel. Geert Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht, geeft aan deze kwestie „een interessant vraagstuk” te vinden. „Het is goed dat hier duidelijkheid over komt. Heel bijzonder dat men dit op deze manier aan de kaak wil stellen. Bewezen zal dan wel moeten worden dat de toegang van de vluchtelingen tot Nederland wederrechtelijk was.”