Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Advocaten in de rij voor verdediging Brech (1Limburg.nl)

Als Jos Brech terug in Nederland is, zijn er genoeg advocaten die hem willen bijstaan.

Dat blijkt uit een rondje langs prominente Limburgse strafrechtadvocaten. “Hij mag me bellen”, zegt Gitte Stevens uit Roermond, bekend van de verdediging van motorclub Bandidos.

Veel vragen

Volgens de advocaten is het belangrijk om te benoemen dat Brech nog steeds een verdachte is in de zaak Nicky Verstappen. Daarmee bedoelen ze dat zijn schuld nog eerst bewezen moet worden. “Er kan dan wel een één-op-één-match zijn van dna, maar het is de vraag waar dat dna is aangetroffen en om wat voor sporen het gaat. Een voorbijganger die boven het lijk heeft gehangen kan ook dna achterlaten. Dat hoeft dus niet meteen aan te tonen dat hij daadwerkelijk de moordenaar is”, zegt Stevens.

Collega Björn Jegers uit Heerlen sluit zich daarbij aan. “Brech zal een verklaring moeten geven voor dat dna, maar of hij dat openlijk gaat doen, is de vraag. Hij kan zich beroepen op zijn zwijgrecht, of juist open kaart spelen en schoon schip maken. Maar dat ligt er vooral aan wat hij zelf wil.”

Bijstand in Spanje

De Venlose strafrechtadvocaat Marcel Heuvelmans, onder andere bekend als advocaat van de verdachte van de moord op René Steegmans uit Venlo, pleit ervoor dat er snel Nederlandse bijstand komt voor Brech in Spanje. “Er circuleren nu al berichten dat Nederlandse rechercheurs hem in Spanje willen ondervragen. Dat kan wat mij betreft alleen als zijn verdediging dan ook gewaarborgd is. Dus ik hoop dat hij eerst een goede Nederlandse advocaat krijgt.”

Privacy

Over de vraag of de schending van de privacy van Brech terecht is, verschillen de advocaten. De Maastrichtse advocaat Ivo van de Bergh vraagt zich af of politie en Justitie niet eerst een foto met balkje hadden kunnen publiceren zonder de persoonsgegevens prijs te geven. “Dan had je het signaal afgegeven: we hebben Brech op de korrel, zonder hem meteen aan de schandpaal te nagelen.”

Laatste optie

Peer Szymkowiak stelt daar tegenover dat het écht om een laatste optie gaat die nu is ingezet. “Het is een belangenafweging. Alle andere opties zijn eerst afgewerkt en het vrijgeven van zijn persoonsgegevens vind ik daarom verdedigbaar. Ik denk dat de rechter dit ook zal vinden.” Björn Jegers sluit zich hierbij aan. “Dit is een uitzonderlijk geval. De zaak kon al 20 jaar niet worden opgelost. De hulp van het publiek was hierbij nodig. Als advocaat zou ik trouwens wel in verweer gaan hiertegen als het mijn cliënt zou kunnen helpen.”

Advies aan Brech

​Op de vraag wat het eerste advies is aan Brech als hij hen zou bellen voor de verdediging zijn de advocaten eensluidend. “Even niets zeggen, totdat ik het dossier helemaal ken”, stelt Heuvelmans. Advocaat: “Maar dat is het advies dat ik aan alle cliënten geef.”

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.