Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland
Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Advocaat Kojak gaat uit zijn dak (Limburger)

Een jongen met lang krullend haar komt naar buiten. Zijn strafzaak heeft net gediend. Sterkte hè, roept hij, met bemoedigende knipoog, naar een jongen met stekelhaar, die met blonde paardenstaart vriendin wacht,tot hij wordt opgeroepen.Collega’s onder elkaar. Vandaag is het plantjes dag. Tongvallen: Heerlens en Kerkraads.Advocaat Kojak, zoals we hem noemen, met fraai gepoetste schedel, heeft het er maar druk mee. Vier keer moet de jonge strafpleiter aan de bak. Eerste klant is Wiel. 65-plusser. Achterover gekamd zwart haar met grijze lijnen. Gebeeldhouwd gelaat:Wiel vertoefde dertig jaar in de mijnen. Ondergronds, in Duitsland. Hard gewerkt. Goed nips pensioen, goede AOW. En toch legde Wiel een hennepplantage aan. Van je buren moetje het hebben. Buurtbewoner 1 meldde Misdaad Anoniem vreemde activiteiten rond Wiels garage. Nummer 2 rook een penetrante hennepgeur. Nummer 3 vond het verdacht dat Wiel en vrouw Jeannie de laatste drie jaar, op voor deze buurtbewoner helaas onverklaarbare wijze, in steeds grotere weelde leefden. Wiel is rechttoe, rechtaan. Bekende meteen. ‘Men’ vroeg hem planten te kweken. ‘Men’ stuurde een elektricien voor de technische bypasses. De 164 plantjes moesten zorgen voor een oogst van drie komma zes kilo.Wiel zou 9000 euro van ‘men’ krijgen.Wie ‘men’ is, wil Wiel omwille van zijn veiligheid niet verklappen.

Zijn vrouw Jeannie verklaarde hem voor gek. Hij is te hebberig, zei ze tegen de rechercheurs.Wiel presenteert ter zitting een andere verklaring voor zijn drugsavontuur. Hij kreeg een belastingaanslag van duizenden euro’s uit Duitsland, naheffing over zijn werkperiode aldaar. Wiel toont diep berouw. Straft zichzelf. Doet vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis. Hij speelt daar accordeon, voor dementerenden. Kojak heeft werk gemaakt van de defensie. Vertrekpunt:Wiel kreeg niet meteen de advocaat van zijn keuze,toen hij zijn verklaring aflegde. Lang betoog met verwijzingen naar internationale arresten. Kojaks conclusie:Wiel vrijspreken, omdat zijn bekentenis op onjuiste wijze is verkregen.

Kojak is zo overtuigd van zijn overwinning, dat hij ontploft als de rechter, na twee zinnen uitgesproken te hebben, aangeeft dat Wiel gestraft wordt. Kojak begint zwaar geïrriteerd met papieren te smijten. U moet zich gedragen, roept de rechter. Kojak maakt wegwerpgebaren. De rechter is het zat en dreigt een klacht over Kojak in te dienen. En gaat Kojak zo door, dan wordt hij de zaal uitgezet. Wiel staart zijn raadsman met grote ogen aan. Het lijkt bijna van secondair belang dat Wiel straf krijgt. Terwijl hij toch vijftig uur voor de samenleving moet gaan werken. En 9000 euro dient terug te betalen van de hennepoogst. En Kojak?Ik zie u vandaag nog een paar keer en dan moet het echt anders gaan, waarschuwt de rechter, alsof ze het tegen haar opstandige zoontje heeft. Kojak belooft beterschap. Hij snelt alweer naar buiten. Het is spitsuur. Klant 2 wacht. Hennepplantage te Heerlen.

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.