De Marokkaanse hotelmedewerker Karim O. (38) wordt verdacht van een lange reeks aanrandingen en pogingen om vrouwen te verkrachten. Justitie eiste woensdag zes jaar celstraf.
Karim werkte een tijd voor een hotel in Maastricht. Die stad maakte hij tussen 2016 en 2018 tot zijn jachtgebied, zo omschrijft justitie.
Lokagente ingezet
De in Rabat geboren hotelmedewerker wordt verdacht van veertien aanrandingen, één verkrachting en de mishandeling van een vrouwelijke agent. Zij was ingezet als lokagent, om Karim tegen de lamp te laten lopen. Ook zij werd naar eigen zeggen slachtoffer van zijn seksuele driften; de man greep ruw naar de edele delen van de agente.
Kenteken afgeplakt
Uit onderzoek van de politie komt het beeld naar voren dat Karim vooral op vrijdagen en zaterdagen, voor of na zijn werk, op pad ging. Hij zou vrouwen benaderen op zijn scooter en ze vervolgens betasten op intieme plekken. Het kenteken had hij afgeplakt, om herkenning te voorkomen. Toch verklaren de vrouwen in grote lijnen hetzelfde.
Best vies
Meerdere slachtoffers vertellen bijvoorbeeld over zijn specifieke manier van ademhalen tijdens de vermeende aanrandingen. Hij zou wat ‘agressief’ hebben geademd, alsof hij opgewonden was. Een andere vrouw omschrijft de ademhaling van Karim als ‘best vies’. Ook praten de meeste vrouwen over een iets flinkere man met een Noord-Afrikaans uiterlijk en een spleetje tussen zijn voortanden.
Ongelukkig huwelijk
Zelf heeft Karim er niets over te zeggen. Hij gebruikt zelfs zijn zwijgrecht als de rechter hem vraagt waarom hij niets zegt. Overigens heeft de dertiger eerder wel summier verklaard bij de politie en zelfs bekentenissen afgelegd. Hij zegt onder meer dat zijn vrouw hem te weinig seks heeft ‘gegeven’ en hij daar ‘ziek’ van werd. Dat zou hebben geleid tot de aanrandingen.
Jonge dochter
Meerdere slachtoffers hoorden Karim woensdag aan. “En dan verklaart u niets. U heeft toch een dochter van dertien jaar oud? Doet dit dan helemaal niets met u?”, probeerde de rechter nog eens. Het antwoord bleef onveranderd: “Zwijgrecht.”
Jaren in de cel
Karim zit sinds 14 september 2018 in voorarrest. Als het aan justitie ligt, blijft hij dus nog jaren zitten. Volgens advocaat is zo’n straf niet op zijn plek. Verklaringen lopen op punten sterk uiteen, stelt hij. Daarnaast is er eerder een tweede verdachte aangehouden. “Dat hij niet meer wordt verdacht, betekent niet dat je die feiten maar op het bordje van mijn cliënt kan leggen.”
Als Karim een celstraf zou krijgen, moet dat eerder een straf van maanden dan jaren zijn, vindt Van de Bergh.