In de strijd tegen Albanese drugscriminelen in Limburg heeft justitie maandenlang telefoongesprekken afgeluisterd. De inhoud van die gesprekken heeft bijgedragen aan zestien arrestaties op 21 mei.
Dit blijkt uit betrouwbare informatie, in handen van L1. Op 21 mei werden er zestien mensen aangehouden in een omvangrijke drugszaak. Ze zouden jarenlang verantwoordelijk zijn geweest voor hennephandel in Geleen en omgeving.Valse paspoorten
Het Geleense bedrijf Europrofex, gerund door 40-jarige mannen Abdnbie B. en Chihab A. en hun vrouwelijke compagnon Hejjoub D. (36), is volgens justitie de spil in deze zaak. Deze Marokkaanse Belgen betaalden via hun bedrijf de vaste lasten van 87 panden in Geleen en omgeving. In die panden zaten voornamelijk Albanezen, die er op grote schaal hennep teelden. Het bedrijf regelde ook valse paspoorten. Bij een inval werden verschillende kopieën van deze valse identiteitsbewijzen gevonden.
Belangrijke rol
Justitie is nog altijd druk met het onderzoek in deze zaak. De telefoontaps spelen daarin een belangrijke rol. Ze zouden aantonen dat verschillende verdachten nadrukkelijk betrokken waren in de hennephandel. De afgeluisterde gesprekken werden veelal in het Albanees gevoerd, waardoor een en ander wel vertaald moest worden.
Drie netwerken
Deze Albanezen hoorden overigens niet allemaal bij elkaar, denkt justitie. De groep is onderverdeeld in drie drugsnetwerken. Haxhi P. (34), een Albanees die nauwe banden onderhield met de Marokkaanse Belgen, wordt gezien als kopstuk van de eerste groep. Hij reed rond in auto’s van Europrofex en stond zelfs op de loonlijst bij een zusterbedrijf. Haxhi werd ook samen met de twee mannen van Europrofex gearresteerd, in het Duitse Würselen.
Haxhi en Romeo
Daar waar de groep rondom Haxhi uit vijf tot zes mensen zou bestaan, is het tweede ‘netwerk’ stukken kleiner. Die groep zou geleid worden door Romeo G. (30) en verder alleen bestaan uit zijn vrouw Julia. Advocaat Justin Luiten, die Romeo bijstaat, wenst niet verder op de zaak en eventuele verbanden tussen de netwerken in te gaan. “Geen commentaar.”
Meer arrestaties
Overigens is niet uitgesloten dat er meer arrestaties volgen en beide netwerken nog worden ‘aangevuld’. In het huidige dossier worden immers verschillende verdachten genoemd die nog niet zijn gearresteerd. Dat brengt ons bij het derde netwerk; een groep waarvan nog niemand is aangehouden. Uit betrouwbare informatie van L1 blijkt dat justitie minstens één verdachte nadrukkelijk in beeld heeft, maar deze nog niet heeft gearresteerd.
Lieden uit Lushnjë
Wat opvalt, is dat vrijwel alle Albanese verdachten uit Lushnjë komen. De afgelopen jaren zijn er meer Albanezen uit die stad opgepakt in Limburg. Van de zestien mensen die tot dusver zijn gearresteerd, zijn er acht weer op vrije voeten. Hun zaken zijn geseponeerd, of er waren geen zwaarwegende redenen om ze in voorarrest te houden. Europrofex-eigenaren Abdnbie, Chihab en Hejjoub en netwerkleiders Haxhi en Romeo worden gezien als kopstukken en blijven voorlopig in voorarrest.