Hakim L. (19) en zijn broer Jamil (21) uit Venlo hangt 54 en 48 maanden celstraf boven het hoofd voor poging tot doodslag van een wielrenner uit Venlo.
De 49-jarige man kwam op 23 mei 2018 tussenbeide bij een verkeersruzie in Blerick tussen de twee broers, een onbekend gebleven derde verdachte en echtpaar. Officier van justitie Ineke Meijer eiste dinsdag voor de rechtbank Roermond de hoogste straf tegen Hakim L. Hij heeft in haar ogen het meeste geweld gebruikt.
Afrekening
„Ooggetuigen hebben gezien hoe de drie als wilden, als beesten tekeer zijn gegaan. Het leek volgens omstanders wel een afrekening”, zei de officier van justitie. Ze maakte geen geheim van haar ergernis over het bagatelliseren van het geweld door de verdachten. „Zij proberen de schuld af te schuiven op de slachtoffers. Juist zij zouden de uitlokkers van de agressie zijn geweest.”
„Moet dat nu zo?” Dat riep de 49-jarige man uit Venlo op 23 mei vanaf zijn mountainbike naar de drie die betrokken waren bij een verkeersruzie op de Eindhovenseweg in Blerick. Hij zag hoe ze een ouder stel duwden en sloegen. Die vraag moest hij heel duur bekopen. De drie takelden de man dusdanig toe dat hij met een hersenschudding, gekneusde ribben, een gescheurde kaak en een gebroken oogkas in het ziekenhuis belandde. Als hij geen helm had gedragen, had hij zijn tussenkomst wellicht met de dood moeten bekopen, stelden dokters later vast.
Smartengeld
„Als het jullie moeder was geweest, zouden jullie dan blij zijn geweest als iemand voor haar in de bres zou zijn gesprongen? Ik wilde iemand helpen die jullie net hadden neergeslagen,” zei de man in zijn slachtofferverklaring. Een antwoord kreeg hij niet. Hakim L. had eerder die dag gezegd: „Het was gewoon een gevecht en ik heb gewonnen.” Het slachtoffer wil van de verdachten 8000 euro smartengeld en 59.000 euro onder meer voor gederfde inkomsten.
De advocaten van de broers, Ludo Hameleers en Francoise Landerloo, vinden de rechtbank de broers niet kan veroordelen voor een poging tot doodslag. Het argument dat de wielrenner het geweld wellicht niet had overleefd, als hij geen helm had gedragen, snijdt in hun ogen geen hout. Juist omdat hij die helm droeg, kan er in hun ogen geen sprake zijn van poging tot doodslag.
De raadslieden vroegen de rechters hun cliënten aanzienlijk lager te straffen en nog eens goed naar de hoogte van de schadeclaim te kijken. De uitspraak is op 30 april.