MAASTRICHT – Rhonda K. uit Schinveld is gisteren wegens het medeplegen van moord op haar ex-vriend Ger Douven tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tegen haar was vijftien jaar geëist.De man die heeft bekend Douven e hebben doodgeschoten, beroepsmilitair Harold R. uit Heerlen, moet voor onderzoek naar de justitie observatiekliniek Pieter Baan Centrum (PBC). De rechtbank in Maastricht wees in zijn zaak een tussenvonnis omdat zij, ondanks een onderzoek naar zijn geestvermogens door een psychiater en een psycholoog, “onvoldoende inzicht” heeft gekregen in zijn persoonlijkheid. Het openbaar ministerie had tegen R. achttien jaar plus tbs met dwangverpleging geëist voor deze zogenaamde ‘kofferbakmoord’. Drie verdachten kregen acht, negen en tien jaar gevangenisstraf.
De rechtbank acht bewezen dat alle zes verdachten (vier vrouwen en twee mannen) een bijdrage hebben geleverd aan het vermoorden van Douven. Diens verkoolde lichaam werd op 12 maart 2003 gevonden in de kofferbak van een uitgebrande auto in de buurt van Puth-Schinnen. Hij bleek te zijn doodgeschoten tijdens een verlof uit de gevangenis, waar hij drie jaar uitzat voor drugshandel. R. kreeg 13.500 euro voor de moord.
Volgens de rechtbank waren alle verdachten betrokken bij het wekenlange plannen en beramen van de moord, behalve de 24 jarige Andrea van der K. Zij kreeg 360 dagen waarvan 133 voorwaardelijk, zodat zij niet terug hoeft naar de gevangenis omdat ze deze straf al in voorarrest heeft uitgezeten. Wel moet ze een taak- en een leerstraf uitvoeren. Volgens de rechtbank zijn opdrachtgeefster Rhonda K., uitvoerder Harold R. en diens vriendin Marie-José P. uit het Belgische Opgrimbie schuldig aan het medeplegen van moord. Zij waren ook alle drie bij de moord aanwezig. P., die tevens voor het moordwapen zorgde, kreeg tien jaar opgelegd. Twee andere verdachten, Tiny H. en haar zoon Roy H, zijn wegens uitlokking van moord veroordeeld tot respectievelijk acht en negen jaar. De rechtbank oordeelt dat Rhonda K. vooral een financieel motief had om Douven te doden (hij wilde zijn geld terug dat zij in beheer had) en rekent haar dat zwaar aan. K. zelf stelt dat zij tien jaar lang gewelddadig is onderdrukt door Douven en niet bij hem weg kon.
Raadsman C. Kornivus van Harold R. toonde zich tevreden: hij had om een contra-expertise door gedragsdeskundigen gevraagd, omdat de rapportages over R. die er nu liggen volgens hem zwaar onder de maat zijn.
Tiny H’s advocaat S. Weening kondigde onmiddellijk aan hoger beroep te zullen instellen. “Een jaar meer dan geëist. Alleen omdat ze haar zoon heeft gevraagd of die niet iemand kende die Douven uit de weg wilde ruimen. Dat kan echt niet”.