Justitie kondigde dinsdag aan dat er nog zeker vijftien arrestaties volgen in een omvangrijke zaak tegen de Albanese onderwereld. Zes kopstukken zitten echter al vast sinds 21 mei. Wie zijn zij?
Romeo G.
Hij is, zo omschrijft zijn advocaat Justin Luiten hem, de vreemde eend in de bijt. Romeo (30) was geen lid van de grootste bende in dit dossier, de groep van Haxhi. Justitie verdenkt hem als enige niet van deelname aan een (criminele) organisatie. Ook opvallend: Romeo heeft een Nederlandse partner. Deze Margarita P. is ook verdachte in dit dossier. Zij was hoogzwanger toen ze gearresteerd werd, is inmiddels weer thuis en is bevallen van een gezonde dochter.
De twee zouden drie panden hebben gehuurd en daar hennepplantages hebben gerund. Het gaat om woningen in Geleen (983 planten), Maastricht (600) en Landgraaf (810). Romeo zou zich voordoen als Italiaan en valse identiteitsdocumenten gebruiken met de namen Bruno, Rossi en Vitale. Hij zou ook een valse werkgeversverklaring hebben gebruikt.
Haxhi P.
Lijkt tot dusver grote leider van het Albanese stel. Justitie gelooft dat meeste verdachten zich rondom Haxhi (34) ophielden. De vader van twee jonge kinderen zou een bedrag hebben witgewassen van ruim 212.000 euro, twee hennepplantages (756 en 848 planten) hebben gerund in Geleen en 140 gram hennep in zijn bezit hebben gehad toen hij op 21 mei gearresteerd werd. Hij had toen ook een vals identiteitsbewijs op zak: Haxhi gaf zich uit als Griek, met de naam Nikos.
Erion P.
Familie van Haxhi en onderdeel van dezelfde bende. Erion (39) zou hennepkwekerijen in Geleen (800 planten) en Limbricht (646 planten) hebben bestierd. Ook zou hij in een pand in Stein hardware hebben geplaatst om een kwekerij op te zetten. Volgens zijn advocaat heeft Erion een verblijfplaats- en vergunning in Italië. Hij zou daar zelfs een eerlijke baan hebben, of hebben gehad.
Asteri L.
Behoort volgens justitie tot de kliek van Haxhi en zou, net als de twee voornoemde Albanezen, deel uitmaken van een criminele organisatie. Asteri (39) is ook niet de enige van zijn familie die in dit dossier terugkomt, maar is het enige familielid dat nog vastzit. Hij zou verantwoordelijk zijn voor twee drugspanden in Geleen (848 planten) en Stein (800) en daarvoor ook stroom hebben gestolen.
Abdnbie B.
Zag het levenslicht in Maaseik, maar zijn roots liggen in Marokko. Met twee anderen stond hij aan het hoofd van Europrofex, het bedrijf dat alle drugspanden in dit dossier financierde. Abdnbie (40) en zijn kompanen worden door justitie gezien als een criminele organisatie. Het trio zou zo’n 800.000 euro hebben witgewassen. Overigens zit de derde betrokkene, Hejjoub D. (36), niet langer in voorarrest. Volgens advocaat Serge Weening leeft Abdnbie ‘zeer bescheiden’, in tegenstelling tot maat Chihab.
Chihab A.
Deze 40-jarige Chihab komt uit de grootste stad van Marokko, Casablanca, maar spreekt vloeiend Nederlands. Hij woont al even in België. Volgens betrokken rechercheurs leeft hij in ‘grote luxe’. Samen met Abdnbie had hij de dagelijkse leiding bij Europrofex. Volgens Chihab wist hij niets van connecties met de Albanese onderwereld. “We hebben het klantenbestand van een ander bedrijf overgenomen. Dit is een soort erfenis.” Op het kantoor werden 27 valse identiteitsbewijzen gevonden. “Maar de officier zegt er niet bij dat daar vier- tot vijfduizend identiteitsbewijzen waren opgeslagen.”